Davy, elektro-kimyadaki deneyleri ve bir madenci güvenlik lambası icadı ile tanınan bir İngiliz kimyacıydı.
Humphry Davy, 17 Aralık 1778’de Cornwall’daki Penzance’de doğdu. Bir cerraha çırak ve 19 yaşında Bristol’e bilim okumak için gitti. Orada gazları araştırdı. Nitro oksit (gülme gazı) hazırladı ve soludu ve 1800’de ‘Araştırmalar, Kimyasal ve Felsefi’ çalışmalarının sonuçlarını yayınladı. Bu ün kazandı ve ertesi yıl Kraliyet Enstitüsü’nde kimya yardımcı öğretim görevlisi olarak işe alındı. Orada büyük bir başarı elde etti, dersleri yakında modaya uygun Londra toplumu için bir çekiliş haline geldi. 1803’te Kraliyet Cemiyeti üyesi oldu ve 1805’te Copley Madalyası aldı.
1800’de İtalyan bilim adamı Alessandro Volta ilk pili tanıttı. Davy bunu şimdi elektroliz denilen şey için kullandı ve bir dizi maddeyi ilk kez izole edebildi – 1807’de potasyum ve sodyum ve ertesi yıl kalsiyum, stronsiyum, baryum ve magnezyum. Ayrıca, elektrokimyanın yeni alanını icat ederek bu ayrımlarda yer alan kuvvetleri inceledi.
Davy şimdi İngiltere’nin önde gelen bilim adamlarından biri olarak kabul edildi ve 1812’de şövalye edildi. 1813’te Davy iki yıllık Avrupa gezisine çıktı. İngiltere ve Fransa savaş halindeyken Paris’i ziyaret etti ve Napolyon tarafından kendisine verilen bir madalya topladı ve ilk kez iyot elementini belirledi.
1815 yılında, bazı Newcastle madencilerinden, metan gazından kaynaklanan tehlikeleri anlatan bir mektup aldı. Gaz genellikle mayınları doldurdu ve işlerini aydınlatmak için kasklarındaki mumlarla kıvılcım çıkarabilirdi. Ortaya çıkan yangınlar ve patlamalar birçok ölüme neden oldu. Davy alevi gazdan ayırdı ve daha sonra ‘Davy’ lambası yaygın olarak kullanıldı. Aynı yıl demiryolu mühendisi George Stephenson da bir güvenlik lambası icat etti.
Davy 1818’de baronet haline getirildi ve 1820-1827 yılları arasında Kraliyet Cemiyeti başkanıydı. 29 Mayıs 1829’da İsviçre’de öldü. Asistanı Michael Faraday, Davy’den bile daha prestijli bir itibar yaratmaya devam etti.