I. Edward kimdir? I. Edward hayatı ve biyografisi!

1 min read

Galler ve İskoçya’yı bastırmaya yönelik kampanyalarıyla en iyi tanınan İngiliz kralı Edward, İngiltere’de önemli yasal ve idari reformlardan da sorumluydu.

Edward, Haziran 1239’da Henry III’ün oğlu Westminster’de doğdu. 1254’te Castile Eleanor’uyla evlendi. Edward’ın erken yetişkinliği, babası ve asi baronları arasındaki sivil çekişme zemininde gerçekleşti. Edward, de Montfort’un öldürüldüğü Ağustos 1265’te Evesham Savaşı’nda kraliyetçi güçlerden kaçmadan ve zafere götürmeden önce isyancı lideri Simon de Montfort tarafından esir tutuldu.

1270’de Edward, Sekizinci Haçlı Seferi’ne katılmak için İngiltere’den ayrıldı. Babası 1272’de öldü ve Edward Ağustos 1274’te Londra’ya döndü. İngiliz Adaları’ndaki önceliğini uygulamaya kararlıydı. Saltanatının ilk bölümünde Galler’deki kampanyaları baskındı. 1277’de istila etti, Galli lider Llywelyn ap Gruffyd’i yendi ve yetkisini uygulamak için bir kaleler halkası kurdu. Yönetimi isyanı kışkırttığında tekrar istila etti. Gruffyd 1282’de savaşta öldürüldü ve kardeşi David idam etti ve Galler’in bağımsızlık umutlarını sona erdirdi. Galler İngiliz yasal ve idari çerçevesine getirildi ve 1301’de Edward’ın oğlu Galler prensi ilan edildi – bu güne kadar devam eden bir gelenek.

Evde Edward, Kraliyet’in haklarını ileri sürerek, adaletin eşit şekilde idare edilmesini teşvik etmesinden ve yasal sistemi kodlamaktan çeşitli yasal ve idari reformlardan sorumluydu. Askeri kampanyaları vergilendirmenin artmasını gerektirdi ve bu da parlamentonun daha düzenli toplantılarını gerektirdi – Edward’ın saltanatı sonunda, bunlar politik yaşamın yerleşik bir özelliği haline geldi. Mali kazanç arzusu Edward’ın Yahudileri İngiltere’den 1290’da sınır dışı etmesine katkıda bulundu.

1292’de Edward’dan İskoçya’da üst üste geçen bir anlaşmazlıkta hakemlik yapması istendi ve John Balliol’u kral olarak aday gösterdi. Balliol, Edward’a tam olarak bağlılığını yemin etti, ancak Edward’ın talepleri İskoçları Fransa ile ittifaka itti. Edward İskoçya’yı işgal etti ve fethetti. Muhalefet William Wallace’ın etrafında toplandı, ancak İngilizler tarafından yakalandı ve 1305’te idam edildi. 1306’da İskoç asilzade Robert Bruce isyan etti.

Edward, 7 Temmuz 1307’de öldüğünde Bruce ile savaşmaya gidiyordu.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe