II. Charles kimdir? II. Charles hayatı ve biyografisi!

2 mins read

II. Charles, 1660 yılında tahtta restorasyonu İngiltere’de cumhuriyetçi yönetimin sona ermesini işaret eden İngiltere, İskoçya ve İrlanda kralıdır.

Charles, 29 Mayıs 1630’da, I. Charles’ın hayatta kalan en büyük oğlu olarak doğdu. İç Savaş başladığında 12 yaşındaydı ve iki yıl sonra batı İngiltere’deki nominal komutan olarak atandı. Parlamento zaferi ile kıtada sürgüne gönderildi. 1649’da babasının infazını öğrendiğinde Hollanda’daydı.

1650’de Charles İskoçlarla bir anlaşma yaptı ve kral ilan edildi. Bir İskoç ordusu ile İngiltere’yi işgal etti, ancak 1651’de Worcester Savaşı’nda Cromwell tarafından yenildi. Tekrar sürgüne kaçtı ve 1660’a kadar tahtını geri almak için İngiltere’ye davet edilmedi. I. Charles’ın ölüm emrini imzalayanlar cezalandırılsa da, yeni kral siyasi hoşgörü ve güç paylaşımı politikası izledi. Dini hoşgörü arzusu, büyük ölçüde Katolikliğe yönelik eğilimlerinden ötürü, daha tartışmalı olacaktır. Katoliklerin ve Konformist olmayanların hoşgörüsünü resmileştirmek için birtakım girişimlerde bulundu, ancak şiddetli düşmanca bir parlamento karşısında geri adım atmak zorunda kaldı.

Charles’ın saltanatının ilk yıllarında, 1666’da korkunç bir veba (1665) ve Büyük Ateş, Londra şehrinin önemli ölçüde yeniden inşasına yol açtı. 1665 ve 1667 arasında İngiltere Hollandalılarla (İkinci Anglo-Hollanda Savaşı) savaştı ve Hollanda zaferiyle sona erdi. 1670 yılında Charles, Fransa’nın XIV.Louis ile gizli bir anlaşma imzaladı. Katolikliğe geçmeyi ve Fransızları Hollanda’dan (Üçüncü Anglo-Hollanda Savaşı 1672-1674) desteklemeyi üstlendi, bunun karşılığında Fransa’dan sübvansiyon alacaktı, böylece parlamento ile manevra yapmak için sınırlı bir oda sağladı.

1677’de Charles, yeğeni Mary’yi kısmen Protestan kimlik bilgilerini yeniden oluşturmak için Orange Protestan William’la evlendi. Charles’ın çeşitli metresleri olan bir dizi gayri meşru çocuğu olmasına rağmen, karısı Braganza’nın Catherine’i ile hiçbiri yoktu. Katolik kardeşi James, onun varisi oldu. Fransa ile müzakereleri, mutlak bir hükümdar olma çabalarıyla birlikte, Charles’ı 1681’de çözdüğü parlamento ile çatışmaya getirdi. O zamandan beri ölümüne kadar yalnız başına hükmetti.

Charles’ın saltanatı, Hindistan, Doğu Hint Adaları ve Amerika’da (İngilizler 1664’te Hollandalılardan New York’u ele geçirdi) sömürgecilik ve ticaretin yükselişini ve İngiltere’nin geleceğini deniz gücü olarak güvence altına alan Gezinti Eylemlerinin Geçişini gördü. 1660 yılında Kraliyet Cemiyeti’ni kurdu. Charles 6 Şubat 1685’te ölüm yatağında Katolikliğe dönüşerek öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe