II. Edward kimdir? II. Edward hayatı ve biyografisi!

1 min read

Edward, sonunda hükümeti oğlu lehine devrilene kadar hükümdarları soylularla çatışmaya işaret eden bir İngiltere kralıydı.

Edward, 25 Nisan 1284’te, I. Edward’ın İngiltere’nin dördüncü oğlu olarak doğdu. 1301’de babası tarafından kendisine verilen Galler prensi unvanını alan ilk İngiliz prensdi.

Edward I Temmuz 1307’de öldü ve üç büyük kardeşi onu ölen ve Edward kral oldu. En sevdiği Piers Gaveston’u sürgünden hatırladı – Edward I, oğlu üzerindeki kötü etkisi için onu Fransa’ya sürdü. Gaveston’a daha önce telif hakkı verilen bir başlık olan Cornwall’ın kulak damlası verildi.

Krala ve favorisine muhalefet hemen başladı ve 1311’de soylular, finans ve randevuların kraliyet kontrolünü sınırlamaya çalışan ‘Yönetmelikler’ yayınladılar. Gaveston iki kez baronların talebi üzerine sürüldü, ancak kısa bir süre sonra İngiltere’ye geri döndü. 1312’de baronlar tarafından yakalandı ve idam edildi.

1314’te Edward İskoçya’yı işgal etti, ancak Bannockburn’da Bruce Robert tarafından kararlı bir şekilde yenildi. İktidar şimdi 1315 yılına kadar kendisini İngiltere’nin gerçek hükümdarı yapan Edward’ın kuzeni Lancaster Thomas’ın başkanlığındaki baronların elindeydi. Ancak Lancaster reformu başlatmak için çok az şey yaptı ve ülkenin bazı kesimleri anarşiye çöktü.

1318’de Edward ve Lancaster kısmen uzlaştı, ancak kralın iki yeni favorisi vardı, Hugh le Despenser ve oğlu. Edward, iki Despenser’ın Galler’deki hırslarını desteklediğinde, bir grup baron hem babası hem de oğlunu yasakladı ve Edward’ı geri savaşmaya çağırdı. İskoçlara yardım için başvurmuş olan Lancaster’ı Mart 1322’de Boroughbridge’de yendi, onu idam etti ve şu anda yönettiği Despenser’ları hatırladı.

Edward’ın karısı, Fransalı Isabella şimdi bir muhalefet odağı olarak ortaya çıktı. 1325’te Fransa’ya diplomatik bir göreve gönderildi ve burada Edward’ın sürgüne uğrayan rakibi Roger Mortimer’in metresi oldu. Eylül 1326’da İngiltere’yi işgal ettiler. Neredeyse hiç direniş yoktu ve Despensers yakalandı ve idam edildi. Edward, Ocak 1327’de III. Edward’ı taçlandırmış olan onun ve Isabella’nın oğlu lehine tahttan indirildi.

II. Edward, Berkeley Kalesi’nde hapsedildi ve orada öldürüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe