II. Mary kimdir? II. Mary hayatı ve biyografisi!

1 min read

II.James’in kızı, Mary ve Orange’dan kocası William, ‘Şanlı Devrim’den sonra İngiltere’nin yöneticileri oldular.

Mary, 30 Nisan 1662’de James, York Dükü ve ilk eşi Anne Hyde’ın en büyük kızı olarak doğdu. James, 1660’ların sonunda Katolikliğe döndü, ancak Mary ve kız kardeşi Anne Protestan olarak yetiştirildi. Kasım 1677’de Mary, Hollandalı kuzeni William Prensi William ile evlendi ve onunla yaşamak için Hollanda’ya gitti.

1685’te Mary’nin amcası Charles II öldü ve babası kral oldu. Katolik yanlısı politikaları anayasa krizini kışkırttı. Haziran 1688’de James’in ikinci karısı, tahttan başka bir Katolik hükümdarı olarak miras alacak olan bir oğlu doğurdu. James’in rakipleri William William’ı İngiltere’ye davet etti ve Kasım 1688’de bir ordu ile indi. Ertesi ay James kaçtı. Mary, William ile William’ın ortak hükümdarlar olarak yönetilmesinde ısrar etti ve Nisan 1689’da Westminster Manastırı’nda birlikte taç giydiler.

Yeni kral ve kraliçe böyle bir krizin tekrarlanamamasını sağlayacak mevzuatı kabul etti. 1689 sayılı Haklar Bildirgesi hükümetin gücünü kısıtladı, parlamentonun vergilendirme ve mevzuatı kontrol etme iddiasını yeniden teyit etti ve II. James ve diğer Stuart krallarının taahhüt ettiği güç kötüye kullanımlarına karşı garantiler verdi. Katolikler hükümdar olmaktan dışlandı. 1689’daki Hoşgörü Yasası Protestan’a konformist değil, Katoliklere ibadet özgürlüğü verdi.

William İrlanda’da (1690-1691) ve Kıta’da (1692-1694) askeri kampanyaları yönetirken, Mary naip olarak yönetti, ancak tamamen kocasının tavsiyesine güveniyordu. William’ın İngiltere’de olduğu dönemlerde isteyerek siyasetten emekli oldu.

Mary büyük popülariteye sahipti, ancak tahttan indirilen babasından yabancılaşmasıyla derinden rahatsız olmaya devam etti. 28 Aralık 1694’te çiçek hastalığından öldü ve William’ı yalnız başına yönetmeye bıraktı. Çocuksuzlukları ve Mary’nin kız kardeşi Anne’nin çocuklukları tekrar art arda sorusunu açığa çıkardı. 1701 Yerleşim Yasası, I. James’in soyundan gelen Hanover Electress Prenses Sophia’yı ve mirasçılarını İngiliz tahtının ardılları olarak aday göstererek Protestan’ın tahtına geçmesini sağlamak için tasarlanmıştır.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe