III. Amenhotep kimdir? III. Amenhotep hayatı ve biyografisi!

1 min read

Firavun Amenhotep III saltanatı, hem siyasi güç hem de kültürel başarı açısından eski Mısır uygarlığının zirvesidir.

IV. Tuthmosis ve küçük karısı Mutemwia’nın oğlu olarak Amenhotep, 12 yaşındayken annesi naip olarak davrandı. Saltanatının başlarında, büyük bir kraliyet karısı olarak bir il yetkilisinin kızını seçti ve saltanatın geri kalanı için Kraliçe Tiy, kralın yanında belirgin bir şekilde yer aldı.

Fırat’tan Sudan’a uzanan bir imparatorluğu miras alan Amenhotep, Mısır’ın konumunu büyük ölçüde diplomasi ve Mitanni (Suriye), Babil ve Arzawa (Anadolu) kraliyet aileleri ile evlilik yoluyla sürdürdü. Evlilikleri, av gezileri ve inşaat projeleri hakkında kraliyet haber bültenleri yayınlayan ilk firavun oldu, bilgiler büyük taş bok böceği mühürlerine yazıldı ve imparatorluğa gönderildi.

İmparatorluk başkenti Thebes’te, kralın Malkata’daki genişleyen sarayı, iki ‘Memnon Colossi’ heykeli ile işaretlenmiş orijinal konumu ile inşa edilmiş en büyük mezar tapınağına yakın duruyordu. Geniş bir liman ve kanal ağı bu binaları Nil’e bağladı ve kralın Luksor’daki yeni tapınağına ve Karnak’taki büyük devlet Amun tapınağına doğrudan erişime izin verdi.

Amenhotep, Karnak’ı ülke çapında inşa programının bir parçası olarak büyük ölçüde süslemesine rağmen, Amun’un din adamlarının büyüyen gücü, eski güneş tanrısı Ra’yı teşvik ederek ustaca karşılandı. Güneş aynı zamanda kralın kendini ‘Göz Kamaştırıcı Aten’ etansı ile tanımladığı Aten güneş diski olarak da ibadet edildi.

Amenhotep III, MÖ 1354 yılında öldü ve Kral Mezarının tenha batı kolundaki büyük mezarına gömüldü. Daha sonra Akhenaten olarak bilinen oğlu Amenhotep IV tarafından yerine getirildi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe