III. Edward kimdir? III. Edward hayatı ve biyografisi!

1 min read

Edward 50 yıl boyunca İngiltere’nin kralıydı. Saltanatı, Fransa’ya karşı Yüz Yıl Savaşı’nın başladığını gördü.

Edward 13 Kasım 1312’de, muhtemelen Windsor’da doğdu, ancak erken yaşamı hakkında çok az şey bilinmesine rağmen, II.Edward’ın oğlu ve Fransa’dan Isabella. Edward, babası ve sevgilisi Roger Mortimer tarafından tahttan indirildikten sonra 1327’de kral oldu. Bir yıl sonra Edward Hainault’dan Philippa ile evlendi – 13 çocuğu olacaktı. Isabella ve Roger, Mortimer’i idam edip annesini yasaklayana kadar 1330’a kadar Edward’ın adına karar verdi.

Edward’ın öncelikli odağı şimdi Fransa ile savaştı. Devam eden bölgesel anlaşmazlıklar, Edward’ın Fransa kralı unvanını devraldığı 1340 yılında yoğunlaştı ve bir yüzyıldan fazla sürecek bir savaş başladı. Temmuz 1346’da Edward, Kara Prens oğlu Edward ile birlikte Normandiya’ya indi. Ağustos ayında Crécy’deki kararlı zaferi Fransız ordusunu dağıttı. Edward daha sonra Calais’i ele geçirdi ve gelecekteki kampanyalar için bir temel oluşturdu. 1348’de Jartiyer Tarikatını yarattı.

Savaş 1355’te yeniden başladı. Ertesi yıl Kara Prens, Fransız kralı II. John’u ele geçirerek Poitiers’te önemli bir zafer kazandı. Ortaya çıkan 1360 yılında Bretigny Antlaşması, Yüz Yıl Savaşı’nın ilk aşamasının sonunu ve Fransa’daki İngiliz etkisinin yüksek noktasını işaret etti. Edward, tüm Aquitaine için Fransız tacı iddiasını reddetti. 1369’da Fransızlar yeniden savaş ilan etti. Artık yaşlı bir adam olan Edward, savaşı oğullarına bıraktı. Başarıları çok azdı ve İngilizler 1360’ta kazandıkları toprakların çoğunu kaybetti.

Kraliçesi Philippa’nın ölümünden sonra, 1369’da Edward, yolsuzluk ve kavrama olarak kabul edilen metresi Alice Perrers’in etkisi altına girdi. Fransa’daki askeri başarısızlık ve veba salgınlarına karşı 1376 tarihli ‘İyi Parlamento’ çağrıldı. Perrers ve mahkemenin diğer üyeleri ciddi şekilde eleştirildi ve ağır vergilendirme saldırılarına maruz kaldı. Krala yeni meclis üyeleri empoze edildi. Kara Prens’in Edward’ın varisi ölümü krizi kesintiye uğrattı ve kralın Edward’ın Fransa’da sık sık yokluğunda ülkeyi yöneten küçük oğlu John of Gaunt, daha sonra İyi Parlamentonun reform çabalarını tersine çevirdi.

Edward, 21 Haziran 1377’de genç torunu Richard’ı kral olarak bırakarak öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe