İmhotep kimdir? İmhotep hayatı ve biyografisi!

1 min read

Imhotep, Mısır firavunu Djoser’ın baş mimarıydı (M.Ö.2630 – 2611 dolaylarında hüküm sürdü). Dünyanın ilk bilinen anıtsal taş binasından Sakkara’daki Step Piramidi’nden sorumluydu ve ismiyle bildiğimiz ilk mimar.

Doğuştan bir halk olan Imhotep’in zekası ve kararlılığı, Djoser’in en güvenilir danışmanlarından biri ve firavun mezarının mimarı Step Piramidi olmak için saflarında yükselmesini sağladı.

Imhotep’in etkisi ölümünden sonra da yaşadı. Yeni Krallık’ta bilgelik ve eğitimi kişiselleştiren din bilginlerinin hamisi olarak saygı duyuldu. Bu dönemdeki ‘Turin Papyri’ de, Memphis’in baş tanrısı Ptah’ın oğlu olarak bilge bir konsey üyesi olarak rolünü tanımladı.

Geç Dönem boyunca, tanrısallığı deformasyona kadar genişledi ve Memphis’te yerel bir tanrı oldu ve burada doktor ve şifacı olarak yetenekleri için yüceltildi. Bitkilerden ilaç ve apandisit, gut ve artrit gibi tedavi edilen hastalıkları çıkardığı söyleniyor. Memphis’te kendi rahipliği tarafından hizmet edildi ve insanlar ve tanrılar arasında bir aracı olarak kabul edildi. İnsanların günlük yaşamlarındaki zorlukları çözmelerine ve tıbbi sorunları iyileştirmelerine yardımcı olabileceğine inanılıyordu.

Yunanlılar Mısır’ı fethettiğinde, tıp tanrıları Asclepius’un özelliklerini tanıdılar ve ona tapınaklar yapmaya devam ettiler. Ünü MS 7. yüzyılda Arapların Kuzey Afrika’yı işgaline kadar sürdü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe