İslam’ın Temel İnanç Esasları

1 min read

İslam inanç esasları, kaynağını temel olarak Kur’an’a dayandırır. Genel anlamda iman konuları Kur’an’ın tamamından oluşur. Buna göre Kur’an’ın bütün ayetlerinde belirtilen hususlara inanıp bağlanmak ima­ nın kapsamına girer. Esasen Kur’an’ın bütün sure ve ayetlerinin, Allah ta­ rafından Hz. Muhammed’e indirilmiş vahiyler olduğunu hiçbir tereddü­ de yer bırakmayacak şekilde benimsemek son peygamberi tasdik etme­ nin diğer bir ifadesidir. Bununla birlikte ilk dönemlerden itibaren İslam alimleri eğitim ve telif açısından kolaylık sağlanması amacıyla, muhte­ melen Cibril hadisinden de esinlenerek (Buhar!, “Iman”, 37; Müslim,”Iman”, 1-7) iman esaslarını altı noktada toplamış (usı11-i sitte), genellikle Sünni alimler, eserlerinde bu esasları üç ana konuda (usı11-i selise) bir­ leştirmiştir. Bunlar da uluhiyyet, nübüvvet ve sem’iyyat bölümleridir. Bu alimler irade ve kader meselesini uluhiyyetin sıfatlar bahsi içinde, kitap­ lar ve melekler konusunu da nübüvvet bölümü içinde mütalaa etmiştir.

Klasik kelam literatüründe imanın içeriği ve sınırı ele alınırken onun İslam’ dan farklı olup olmadığı meselesi tartışma konusu yapılmış­ tır. Bazıları iman ile İslamın sözlük anlamlarından hareketle bunların birbirinden farklı olduğunu ileri sürseler de genelde İslam alimleri, keli­ melerin terim anlamlarını göz önünde bulundurarak bunların aynı şeyi ifade ettiğini belirtmiştir. Bu alimlerden bazıları iman ile İslam’ın bir şe­ yin içi ve dışı gibi olduğunu, yani bunların birbirlerini tamamlayan şey­ ler olduklarını ve birinin olmadığı yerde diğerinden de söz edilemeye­ ceğini vurgulamıştır.

İman açısından İslam, insanları temelde inananlar ve inanmayan­ lar şeklinde iki kategoriye ayırmakta, ayrıca inanmayanları da kendi aralarında kafirler, müşrikler ve münafıklar gibi gruplara ayırmaktadır. Kafir terimi genel anlamda Allah’ın kudret, irade, hükümranlık ve ben­ zeri güç ve sıfatlarını inkar eden anlamında kullanılmaktadır. Müşrik, Allah’a ait olması gereken hak ve yetkileri ya da isim ve sıfatları başkala­ rında da görendir. Münafık ise dış görünüşü ile inanan gibi görünmekle birlikte gerçekte inanmayan, ikiyüzlü bir kişiliğe sahip olan kişidir.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe