IV. Edward kimdir? IV. Edward hayatı ve biyografisi!

1 min read

IV. Edward, İngiliz tahtında York Hanesi’ni kurmak için Lancastrians’a karşı mücadeleyi kazanan iki kez İngiltere kralıydı.

Edward 28 Nisan 1442’de York Dükü Richard Plantagenet’in oğlu Rouen’de Fransa’da doğdu. Edward’ın babası, 1455’te başlayan Gül Savaşları olarak bilinen Lancastrians’lara karşı hanedan mücadelesinde lider Yorkist’ti. Richard Plantagenet, 1460’ta Wakefield Savaşı’nda öldürüldüğünde Edward iddiasını devraldı. ‘Kingmaker’ olarak bilinen güçlü Warwick Kontu’nun desteğiyle Edward, Lancerrians’ı 1461’de Towton Savaşı’nda doruğa çıkan bir dizi savaşta yendi. Lancastrian kralı Henry VI, devrildi, Edward Edward’ı taçlandırdı IV.

Warwick yeni kralı kontrol etmeye devam edebileceğine inanıyordu. Edward için yabancı bir evlilik müzakere etmeye hevesliydi, ancak 1464’te Edward gizlice bir halk olan Elizabeth Woodville ile evlendi. Warwick, Elizabeth’in akrabalarına gösterilen iyiliklere öfkelendi ve kendisini Edward’ın kardeşi George, Clarence Dükü ile ittifak ederek krala karşı bir isyan başlattı. Warwick ve Clarence daha sonra Fransa’ya kaçtılar ve Henry VI’nın karısı Anjou’lu Margaret’e katıldılar. Margaret’in Lancastrian ordusu Eylül 1470’te İngiltere’yi işgal etti. Edward, Mart 1471’e kadar ve kardeşi Richard, Gloucester Dükü İngiltere’ye döndükten sonra Hollanda’ya kaçtı. Edward, Mayıs ayında Tewkesbury’deki Lancastrians’ları yenmeden önce Barwick’te Warwick’i yendi ve öldürdü. VI. Henry Londra Kulesi’nde öldürüldü.

Edward’ın saltanatının ikinci bölümü, 1471’den 1483’e kadar, göreceli barış ve güvenlik dönemiydi. Hükümet masraflarını ödemek için Crown Estates’ten gelen geliri kullandı ve bu nedenle seleflerinden daha az parlamento hibesine ihtiyacı vardı – parlamentoyu sadece altı kez çağırdı. Ticari anlaşmalar, dış barış ve iç düzen ticareti canlandırdı, gümrük vergilerinden ve diğer gelirlerden yararlandı. Konseyler Galler Yürüyüşleri’nde ve kuzeyde idare etmek üzere kuruldu.

Edward 9 Nisan 1483’te öldü. Küçük oğulları Edward ve Richard, amcaları Richard, Gloucester Dükü’nün koruması altında kaldılar. Richard onları emirleri nedeniyle öldürülecekleri Londra Kulesi’ne yerleştirdi. Parlamento, Richard’ın tahtını almasını istedi ve Richard III’ü taçlandırarak kabul etti.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe