Jane Austen kimdir? Jane Austen hayatı ve biyografisi! Jane Austen eserleri!

1 min read

Jane Austen, İngiliz orta ve üst sınıfları arasında yer alan kitapları, zekâları, sosyal gözlemleri ve 19. yüzyılın başlarındaki kadınların hayatlarına dair içgörüsü ile dikkat çeken bir İngiliz romancıydı.

Jane Austen, 16 Aralık 1775’te Hampshire’ın Steventon köyünde doğdu. Bir din adamının sekiz çocuğundan biriydi ve sıkı sıkıya bağlı bir ailede büyüdü. Genç olarak yazmaya başladı. 1801’de aile Bath’a taşındı. Jane’in babasının 1805 Jane’deki ölümünden sonra kız kardeşi Cassandra ve anneleri birkaç kez taşındı ve sonunda Steventon yakınlarındaki Chawton’a yerleştiler.

Jane’in kardeşi Henry, bir yayıncıyla görüşmesine yardımcı oldu ve ilk romanı ‘Sense and Sensibility’, 1811’de ortaya çıktı. Bir sonraki romanı “Pride and Prejudice”, “kendi sevgili çocuğu” olarak nitelendirdiği son derece olumlu eleştiriler aldı. ‘Mansfield Park’ 1814’te, daha sonra 1816’da ‘Emma’ olarak yayınlandı. ‘Emma’, çalışmalarının hayranı olan prens naipine adanmıştı. Jane Austen’in tüm romanları anonim olarak yayınlandı.

1816’da Jane, muhtemelen Addison hastalığı nedeniyle kötü sağlıktan muzdarip olmaya başladı. Winchester’a tedavi olmak için gitti ve 18 Temmuz 1817’de orada öldü. İki yeni roman, ‘İkna’ ve ‘Northanger Manastırı’ ölümünden sonra yayınlandı ve son bir roman eksik bırakıldı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe