Champollion, bir Fransız klasik bilgin ve arkeologdu ve Mısır hiyerogliflerini deşifre etmekten sorumluydu. Egyptology’nin kurucu babası olarak kutlanır.
Jean-François Champollion, 22 Aralık 1790’da güneybatı Fransa’da Figeac’ta doğdu. Académie de Grenoble’da kardeşine katılmak için gönderildiği dokuz yaşına kadar özel olarak eğitim gördü. Grenoble’da, Mısır’daki eski misyon sekreteri Fourier ve ağabeyi Jean-François, çalışmasını doğunun ve özellikle Mısır’ın eski dillerine odakladı.
1807’de Jean-François Paris’e taşındı ve burada Collège de France’daki Doğu Dilleri Okulu’nda okudu. Farsça, Etiyopya, Sanskritçe, Zend, Pahlevi ve Arapça da dahil olmak üzere çeşitli oryantal dillerin incelenmesine kendini adamış olan Champollion, Kıpti dilinin bir sözlüğü ve dilbilgisi üzerinde de çalışmaya başladı. Hala 19 yaşında ve Fourier’in müdahalesi sayesinde askerlik hizmetinden muaf tutulan Champollion, Grenoble’a Tarih profesörü olarak döndü. 1814’te ‘L’Égypte sous les Pharaons’ adlı iki cildini yayınladı.
1815’te, Grenoble’daki harf fakültesi kapandığında Champollion akademik bir görev olmadan kaldı. Ancak çalışmalarına devam etti ve bu dönemde atılımını yaptı. Mısır’dan getirilen metinleri inceleyerek hiyeroglif ve hiyeroglif olmayan senaryolar arasında bir ilişki belirlemeye başladı. Bunu ilk olarak 1822’de ünlü ‘Lettre à M. Dacier’ de özetledi, ardından 1824’te eski Mısır’ın ‘hiyeroglif, figüratif, ideografik ve alfabetik’ sistemleri üzerine daha uzun bir tez izledi. Mısır hiyerogliflerinin çevirisine uzun zamandır aranan bir çözüm sunarak bir sansasyon yarattı.
1826’da Champollion, Louvre’da yakında açılacak olan Mısır Müzesi’nin müdürü oldu. 1828’den 1830’a kadar Mısır’daki tek seferini yaptı. 1831’de Paris’e döndüğünde, Mısır tarihi ve arkeolojisi profesörü onun için özel olarak yaratıldı.
Champollion 4 Mart 1832’de büyük Mısır gramerini ve sözlüğünü yazmanın ortasında aniden öldü. Bu, ölümünden sonra kardeşi tarafından yayınlandı.