John Colet kimdir? John Colet hayatı ve biyografisi!

1 min read

Colet bir İngiliz rahip ve bilgin ve bir eğitim öncüsüdür.

John Colet 1467’de Londra’da doğdu. Babası, Londra’nın iki efendisi belediye başkanı olan zengin bir tüccar Sir Henry Colet’ti. Colet Oxford Üniversitesi’nde eğitim gördü ve 1497’de deacon’a atandı ve kısa bir süre sonra rahip oldu. Fransa ve İtalya’ya gitti ve Oxford’a öğretmenlik yapmak için geri döndü. Colet’in Hollandalı bilim adamı Erasmus ile büyük dostluğu 1498’de başladı.

Colet Hümanizmin önde gelen bir temsilcisiydi. Kutsal kitaplara dönerken, İncil’in çalışmasının kutsallığa giden tek yol olduğuna inanarak ve sonuç olarak kilisede tacizlere ve putperestliğe saldıran Colet, kendisi Katolik’le asla resmi bir ihlali düşünmeyecek olsa da Reformu öngördü. Kilise. Görüşleri bazıları için çok radikaldi ve 1512’de Londra piskoposu tarafından sapkınlıkla suçlandı. Dava daha sonra reddedildi.

Colet, ölümüne kadar elinde tuttuğu 1505’te St Paul’un dekanı oldu. Bu randevuyla aynı yıl Colet, 1509 yılında yeniden kurulan St Paul’s adlı bir okula bağışladığı babasından büyük bir servet miras aldı. Okulun nasıl çalıştırılması gerektiğini dikte etmek için tüzükler yazdı ve İlk yıllar.

Colet 10 Eylül 1519’da öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe