John Snow kimdir? John Snow hayatı ve biyografisi!

1 min read

Kar, 1854’te bir kolera salgınının kaynağını belirleyen çalışmaları nedeniyle epidemiyolojinin kurucularından biri olarak kabul edilen bir İngiliz doktoruydu.

John Snow, 15 Mart 1813’te York’ta bir işçinin ailesinde doğdu ve 14 yaşında bir cerraha çırak oldu. 1836’da resmi tıp eğitimine başlamak için Londra’ya taşındı. 1838’de Kraliyet Cerrahlar Koleji’ne üye oldu, 1844’te Londra Üniversitesi’nden mezun oldu ve 1850’de Kraliyet Doktorlar Koleji’ne kabul edildi.

O zaman, koleranın havadan yayıldığı varsayıldı. Ancak, Snow aslında vücuda ağızdan girdiğini savunarak bu ‘miasma’ (kötü hava) teorisini kabul etmedi. Fikirlerini 1849’da ‘Kolera’nın İletişim Biçimi’ başlıklı bir makalede yayınladı. Birkaç yıl sonra, Snow teorisini dramatik koşullarda kanıtlamayı başardı. Ağustos 1854’te Soho’da bir kolera salgını meydana geldi. Bölgenin bir haritasına kolera vakaları çizmeyi içeren dikkatli bir araştırmadan sonra, Snow, Broad (şimdi Broadwick) Caddesi’ndeki bir su pompasını hastalığın kaynağı olarak tanımlamayı başardı. Pompanın sapını çıkardı ve kolera vakaları hemen azalmaya başladı. Bununla birlikte, Snow’un ‘mikrop’ hastalık teorisi 1860’lara kadar yaygın olarak kabul edilmedi.

Kar aynı zamanda anestezik alanında da öncüydü. Kontrollü dozlarda eter ve kloroformun hayvanlar ve insanlar üzerindeki etkilerini test ederek, bu ilaçları daha güvenli ve daha etkili hale getirdi. Nisan 1853’te oğlu Leopold’un doğumunda Kraliçe Victoria’ya kloroform vermekten sorumluydu ve aynı görevi kızı Beatrice doğduğunda Nisan 1857’de gerçekleştirdi.

Kar 16 Haziran 1858’de felç geçirdi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe