John Stuart Mill kimdir? John Stuart Mill hayatı ve biyografisi!

1 min read

Mill, 19. yüzyıl düşüncesi üzerinde büyük etkisi olan bir filozof, politik iktisatçı ve sosyal reformcuydu.

John Stuart Mill, 20 Mayıs 1806’da Londra’da doğdu. Babası, üç yaşında Yunanca eğitimi ile başlayan oğluna yoğun bir eğitim veren İskoç bir filozof James Mill’di. Babası, faydacı felsefesi Mill üzerinde büyük bir etkisi olan Jeremy Bentham ile dosttu.

1822’de Mill’e babasının da çalıştığı Doğu Hindistan Şirketi’nin muayenehanesinde bir iş verildi. Şirket tarafından 30 yıldan fazla bir süredir istihdam edildi, sonunda bölümünün başına geçti, ancak işi ona yazmak için bolca zaman verdi.

21 yaşında, Mill sinir krizi geçirdi. Teselli olmak için şiire, özellikle William Wordsworth’un şiirine döndü. Ayrıca kendi felsefi görüşlerini şekillendirmeye başladı. Mill, yazısında devletin otoritesine karşı bireysel özgürlüğü savundu. Bir eylemin, çok sayıda insanın en büyük mutluluğunu en üst düzeye çıkarması koşuluyla doğru olduğuna inanıyordu.

1851’de Mill, Harriet Taylor ile evlendi. 20 yıldır yakın arkadaştılar ama sadece ilk kocası öldüğünde evlenebiliyorlardı. Çalışmaları üzerinde, özellikle erken savunucusu olduğu kadın hakları alanında büyük bir etkiye sahipti. 1858’de öldü ve ertesi yıl, birlikte yazdıkları ve kendisine adanmış olduğu en ünlü eseri ‘On Liberty’yi yayınladı.

1858’de, Hindistan Mutiny’yi takiben, Doğu Hindistan Şirketi feshedildi ve işlevleri İngiliz hükümeti tarafından devralındı. Şimdi işsiz Mill Fransa’daki Avignon’a taşındı. 1865’te Westminster parlamentosu üyesi olarak seçildiğinde geri döndü. İrlanda’da kadınlar için eşitlik, zorunlu eğitim, doğum kontrolü ve toprak reformuna verdiği destek nedeniyle parlamentoda radikal kabul edildi.

Mill, 1868 genel seçimlerinde tekrar seçilmedi, bu yüzden Fransa’ya döndü. Zamanını Avignon ve Londra arasında paylaştı, okudu ve yazdı. 7 Mayıs 1873’te öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe