Joseph Paxton kimdir? Joseph Paxton hayatı ve biyografisi!

1 min read

Paxton, Victoria’nın saltanatı olan Kristal Saray’ın en ünlü binalarından birinin İngiliz bahçıvan, tasarımcı, yazar ve yaratıcısıydı.

Joseph Paxton, 3 Ağustos 1803’te Bedfordshire’da çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1823’te Bahçe Bitkileri Topluluğu tarafından Devonshire Dükünden kiralanan Chiswick Bahçeleri’nde çalışmaya başlayana kadar bir dizi bahçe işleri yaptı. 1826’da yeteneklerinden etkilenen dük, Devonshire ailesinin Derbyshire’daki büyük kır evi Chatsworth House’da Paxton baş bahçıvanını atadı. Chatsworth’ta Paxton bahçeler, çeşmeler, örnek bir köy ve bir botanik bahçesi tasarladı. Ayrıca Büyük Konservatuar olarak bilinen bir konservatuar ve dev bir zambak için özel olarak bitki yapraklarına dayanan bir tasarıma sahip bir zambak evi inşa etti. Ayrıca Chatsworth hizmetçi yeğeni Sarah Bown ile evlendi.

Şöhret 1851 Büyük Sergisi ile geldi. Hyde Park’taki ana Sergi Salonu için 245 planın tamamı incelenmiş ve reddedilmişti. Paxton o zaman Londra’yı ziyaret ediyordu ve bu zorlukları duydu. Birkaç gün içinde bir tasarım yaptı – Chatsworth’daki zambak evinin büyük ölçüde büyütülmüş bir versiyonu. Ucuz, dikilmesi ve çıkarılması basitti ve hızlı bir şekilde hazır olabilirdi. Yenilikleri devrim niteliğinde, modüler, prefabrike tasarımı ve geniş cam kullanımıdır. 500 metreden uzun ve yaklaşık 140 metre genişliğinde olan ‘Kristal Saray’ı inşa etmek sekiz ay sürdü.

Basın ve halk arasındaki yaygın sinizme rağmen, Mayıs 1851’de Büyük Sergi açıldığında muazzam bir başarıydı. Ekim ayında Paxton Victoria tarafından şövalye ilan edildi. Sergi bittiğinde, Kristal Saray 1936’da yakılana kadar Güney Londra’daki Sydenham’da yeniden inşa edildi.

Paxton, Chatsworth’ta baş bahçıvanı olarak görevde kaldı, ancak halka açık parkların düzeninde çalışan, Kew’deki Kraliyet Botanik Bahçeleri için önerilen iyileştirmelere yardımcı olan ve bir kır evi tasarlayan Mentmore Towers için çok sayıda başka projeyi üstlendi. Mayer de Rothschild.

Patlayan demiryolu endüstrisinde başarılı spekülasyonlar yaparak zenginleşti ve 8 Haziran 1865’te Sydenham’da öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe