Kahramanmaraş merkez Dulkadiroğlu ilçesi Kurtuluş mahallesinde kentsel sit alanı içerisinde yer almaktadır. Saraçhane Camii altında ve etrafında toplanmış dükkânlardan oluşmaktadır. Çarşı üzerinde herhangi bir inşa kitabesi yoktur. Ancak kaynaklar ve karşılaştırmalardan anlaşıldığına göre caminin XVI. yüzyıl sonlarında Beyazıtoğullarından Hacı Abdullah Bey baniliğinde yapıldığı anlaşılmaktadır. Çarşı (Sûk-i Maraş), Belediye Çarşısı’nın batısında bedestenin kuzeyinde yer alır. Bugünkü durumuyla dükkânların üzeri beşik ve çapraz tonozlarla örtülüdür.
Saraçhane Çarşısı olarak anılmasının sebebi; orada kösele denilen kalın deri ile normal deriden yapılan hayvan koşum takımlarının imalatından ve satılmasından dolayıdır. Bilindiği üzere bu işle uğraşanlara saraç, malzemenin satıldığı dükkânlara ise saraçhane denilmektedir. Çarşıda fevkani olarak inşa edilmiş “Saraçhane Camii” de bulunmaktadır.
Eshabil YILDIZ
KAYNAKÇA
Besim Atalay, Maraş Tarihi ve Coğrafyası, İstanbul 1939; Ara Altun, Kahramanmaraş Kent Dokusunda Anıt Eserler, (Dağların Gazeli Maraş), İstanbul 2010; Mehmet Özkarcı, Türk Kültür Varlıkları Envanteri 46, I, Ankara 2007; Kemalettin Koç, Kahramanmaraş’ta Sosyal Hayatın Fiziki Yapıya Etkisi, Ankara 2010; Komisyon, Kahramanmaraş Beylik ve Osmanlı Dönemi Çarşıları, İstanbul 2013; Hamza Gündoığdu,Dulkadirli Beyliği Mimarisi, Ankara 1986; İlyas Gökhan – Selim Kaya, İlkçağdan Dulkadirlilere Kadar Maraş, Kahramanmaraş 2008; Eshabil Yıldız, Kahramanmaraş El Sanatları, Ankara 2014.