Katolik Kilisesi hiyerarşik bir yapıya sahip bulunmaktadır. Hiye rarşinin tepesinde yer alan Roma piskoposu Papa, İsa’nın vekili olan Petrus’un halefi, dolayısıyla İsa’nın yeryüzündeki temsilcisi olarak görü lür. Onun bulunduğu Roma Kilisesi diğer kiliselerin ruhani merkezidir ve bunların hepsinden daha üstündür. Bu kilisenin başındaki papa da evrensel bir üstünlüğe sahip bulunmaktadır ve I. Vatikan konsilinde alı nan karara göre o, yanılmazdır. Kilise, Kutsal Ruh tarafından sevk ve idare edilmektedir. Dolayısıyla papa ve piskoposların söylediklerine ita at etmek gerekir.
Tanrı anlayışında teslisin üç unsurundan birini oluşturan Kutsal Ruh, Baba ve Oğul’dan çıkmaktadır. Bu anlayış, ayrılma sürecinde Ka tolikler ile Ortodokslar arasındaki en temel sorunlardan birini oluştur muştur. Katolikler ‘ve oğuldan’ (jilioque) takısını sonradan kredoya (iman beyanına) eklemiş, Ortodokslar ise bunu kabul etmemiştir.
Kutsal metinlerin vahiy geleneğinde özel bir yerinin olduğu kabul edilmekle beraber geleneğin de aynı ölçüde bir vahiy kaynağı olduğu benimsenir. Kutsal metinlerin Kilise eliyle yorumlanması esastır, birey sel yorumların yapılması uygun görülmez. Bu yorumun sonucunda Kili se, Hıristiyanlık’ta toplam yedi sakramentin (gizemin) olduğunu kabul etmektedir.
Cennete, cehenneme ve ölülerin ruhlarının arındıkları yer olarak Arafa inanılır. Azizlere büyük saygı gösterilir ve onlardan şefaat dilenir. Bu nedenle de yılın değişik zamanlarında çeşitli azizlerle ilgili törenler yapılır, ayrıca yılın bir günü de ‘Tüm Azizler Günü’ olarak kutlanır.
İsa gibi Meryem de günahsız doğmuş ve yine onun gibi göğe yük selmiştir. O ve diğer Hıristiyan azizleri Tanrı katında şefaatçi olabilirler.
İnsan doğuştan günahkardır ve Latran konsülü kararına göre her insanın, en az yılda bir kez günah itirafında bulunması gerekir.
Vaftizle birlikte en önemli iki sakramentten biri olarak kabul edi len evharistiya (ekmek-şarap) ayininde, Ortodokslardan farklı olarak ekmeğe maya katılmaz ve kutsama töreninden sonra bu ekmek ve şara bın İsa’nın eti ve kanına döndüğüne inanılır. Yine Ortodokslardan farklı olarak Katolik Kilisesinde, bu ayin her gün icra edilir.
Mehmet Katar