Elborz dağlarının eteklerinde yer alan Kazvin ostanı sanayi ve tarım bakımından önemli bir bölgedir. Elborz dağları, düzlük alanda kurulu olan bölgenin kuzeyinden geçmektedir. Kazvin de bulunan ve Elborz sıradağlarının bir parçası olan Sialan Dağı 4175 m ve Şah Elborz Dağı ise 4056 m yüksekliğindedir. Ünlü Alamut Kalesi bu bölgededir.
Stratejik konumundan dolayı Kazvin son yıllarda büyük bir sanayi gelişmesine sahne oldu. Ostan’ın merkez şehri Kazvin ana demiryolu hattı ile Tahran ve Tebriz arasındaki kara yolunun üzerindedir.
Kazvin deri, pamuk, ipek ve kadife dahil olmak üzere özellikle kumaş üretiminde bir tekstil merkezidir. İran’ın en büyük çimento fabrikası Abyek Çimento Fabrikası bu ostanda yer almakatdır. Deterjan üretiminde de önemli bir kapasiteye sahip ve İran’da ikinci sıradadır. Bölgede seramik, çelik, ev eşyaları imalatı, düz cam, cam kaplar, porselen kaplar, ticari araç üretimi vardır. Ayrıca bu ostan buzdolabı, dondurucu, çamaşır maki-nesi, evaporatif soğutucu, radyo, transformator ve boya üretiminde önemli bir bölgedir. Madencilikte silis, kaolin, kömür, demir cevheri ve kireç ön plana çıkmaktadır.
Bölgede bulunan Şehit Recai elektrik santrali ül-kenin en büyük enerji kaynaklarındandır. Rüzgar enerjisinde kurulu kapasite bakımından en büyük paya sahiptir ve ülkede ilk sıradadır.
Kazvin, tarımsal ürünler bakımından da önem-li bir paya sahiptir. En önemli tarımsal ürünler üzüm, domates, yem mısırı, fındık, fıstık, badem, ceviz, zeytin, elma, buğday, şeker pancarı, nar, incir ve hububattır. Hayvancılıkta kümes hayvancılığı yetiştiriciliği ve süt üretimi bölgenin önemli faaliyetleridir.
Sasani İmparatorluğundan kalıntılar, Alamut Kalesi, Ovan Gölü, Çehl Sütun Konağı ve çok sayıda mağaralar bazı turistik yerlerindendir. Bölgede halı, kilim ve cacim yapımı, bakırcılık ve aynekari yaygındır.