Giza’nın ikinci piramidinin kurucusu Khafra belki de en iyi biliniyor çünkü yüzü mezar alanını koruyan Büyük Sfenks’in modeliydi.
Firavun Khufu’nun küçük oğullarından biri olan karısı Henutsen, Khafra üvey kardeşi Djedefra’nın (MÖ c.2566 – M.2558) Dördüncü Hanedan’ın dördüncü kralı olmayı başardı. Khafra, üvey kardeşinin şu anda güneş tanrısı Ra’nın kültünün önemini yansıtmaya başladığı ‘Ra’nın Oğlu’ (sa Ra) unvanını da kabul etti.
Piramidini Abu Roash’a inşa eden Djedefra’nın aksine Khafra, babası Khufu’nunkine yakın kendi mezarını inşa etmek için Giza’ya döndü. Babasınınkinden biraz daha küçük olmasına rağmen, Khafra’nın piramidi, yükseklik farkını azaltmak için biraz daha yüksek bir zemine inşa edildi. Eski adı Khafra Büyük, her şeye kadir sahibinin durumunu yansıtır.
Khafra’nın piramit kompleksi, aynı zamanda hayatta kalan böyle bir kompleksin en eksiksiz örneğidir. Kralın piramidinin tabanındaki büyük mezar tapınağından, uzun bir geçit, vücudunun mumyalanmasının büyük olasılıkla gerçekleşeceği vadi tapınağına iner. Granit kaplı tapınak, beyaz kaymaktaşı zemini ile, bir zamanlar Nubian ocaklarından 250 km güneydeki Niorian ocaklarından elde edilen dioritten yapılmış, kralın 23 muhteşem heykeli ve şahin tanrısı Horus ile süslenmiştir.
Eşi III. Meresankh onu geride bıraktı ve kocasının piramidine yakın görkemli bir mezara gömüldü. Duvar sahneleri, kraliçeyi saçları kısa kırpılmış, ek rahip rolünü gösteren leopar deri elbiseler giyerek gösteriyor. Onun yanında güçlü annesi, çeyiz kraliçesi Hetepheres II duruyor. Her iki kraliyet hanımı da Khafra’nın mahkemesinde kadınların oynadığı önemli rolleri yansıtıyor.