Keops kimdir? Keops hayatı ve biyografisi!

1 min read

Yunanca adı Cheops olarak da bilinen Mısır firavunu Khufu, Giza’da Büyük Piramit’i inşa etmekle ünlü Dördüncü Hanedan’ın ikinci firavunuydu.

Khufu’nun tam adı Khnum-Khufwy’di, bu da ‘[tanrı] Khnum beni koruyor’ anlamına geliyor. Sneferu ve Kraliçe Hetepheres’in oğluydu ve üç karısı olduğuna inanılıyor. Dünyanın yedi harikasından biri olan Giza’da Büyük Piramidi inşa etmekle ünlüdür, ancak bunun dışında onun hakkında çok az şey biliyoruz. Hayatta kalan tek heykeli ironik olarak, şimdiye kadar keşfedilen en küçük Mısır kraliyet heykelidir: Abydos’ta bulunan 7,5 cm (3 inç) yüksek fildişi heykeli.

Khufu, muhtemelen yirmili yaşlarında tahta çıktı ve bir kerede piramidi üzerinde çalışmaya başladı. Tüm projenin tamamlanması yaklaşık 23 yıl sürdü ve bu süre zarfında her biri ortalama 2,5 ton ağırlığında 2.300.000 yapı taşı taşındı. Yeğeni Hemiunu, Büyük Piramit’in yapım başkanı olarak atandı. Khufu, Giza’da bir piramit kuran ilk firavundu. Bu anıtın büyüklüğü, ülkesinin maddi ve insan kaynaklarına hakim olma becerilerinin kanıtıdır. Artık piramitlerin köleler yerine zorunlu emek kullanılarak inşa edildiğine inanılıyor. Khufu’nun piramidi inşa etmek için köleleri kullandığı fikri Yunan tarihçi Herodotus’tan geliyor. Ayrıca Khufu’yu para sıkıntısı çektiğinde kızını fuhuş eden acımasız ve kötü bir lider olarak tanımlıyor. Ancak Westcar Papirüs, Khufu’yu geleneksel bir oryantal hükümdar olarak tanımlıyor: iyi huylu, aşağılıklarına uygun ve insan varlığı ve büyüsünün doğasıyla ilgileniyor.

Babası kadar sevgiyle hatırlanmamasına rağmen, Khufu’nun mezar kültü hala 26. Hanedanlığında takip edildi ve Roma döneminde giderek daha popüler hale geldi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe