Kilby and Noyce kimdir? Kilby and Noyce ve biyografisi!

1 min read

Kilby ve Noyce, 1950’lerin sonlarında ayrı ayrı çalışan, daha iyi mikroçip olarak bilinen entegre devreyi icat eden elektrik mühendisleriydi.

Jack St Clair Kilby, 8 Kasım 1923’te Missouri, Jefferson City’de doğdu, ancak babasının bir elektrik şirketi işlettiği Kansas’ta büyüdü. Illinois Üniversitesi’ne kaydoldu, ancak çalışmaları savaş servisi tarafından kesintiye uğradı. 1947’de elektrik mühendisliğinden mezun oldu.

1958’de Kilby, Dallas’taki Texas Instruments’ta (TI) çalıştı. Kısa süre sonra elektronik bir devrenin tüm elemanlarını tek bir silikon çip üzerine koyma fikrini buldu. 1978’den 1985’e kadar Kilby, Texas A&M Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği Profesörü olarak görev yaptı. 1983 yılında TI’den resmen emekli oldu, ancak hayatının geri kalanında şirketle önemli bir ilişki sürdürdü. Kariyeri boyunca 60’tan fazla patent kaydetti ve 2000 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü paylaştı. 20 Haziran 2005’te öldü.

Robert Noyce 12 Aralık 1927’de bir bakanın oğlu Iowa’nın Grinnell şehrinde doğdu. Grinnell Koleji ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) okudu. 1955 yılında, transistörün mucitlerinden William Shockley başkanlığındaki bir bilim insanı ekibine katıldı. 1957’de yedi meslektaşı bıraktı ve Fairchild Semiconductor’u kurdu. Kilby ile hemen hemen aynı zamanda, Noyce entegre devre fikrini tasarladı. 1968’de Noyce ve arkadaşı Gordon Moore, dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden biri olan Intel’i kurdu. Noyce 3 Haziran 1990’da öldü.

Entegre devrenin eşzamanlı buluşundan sonra, TI ve Kilby cihazlarını patentleyen ilk kişilerdi, ancak Fairchild ve Noyce’lerin seri üretilmesi daha kolaydı. Yıllarca süren davadan sonra, TI ve Fairchild cihazlarını çapraz lisanslamayı kabul etti.

Entegre devre, avuç içinde tutulabilen bir cihaza bir dizi ekipmanı dahil etmeyi mümkün kıldı. Ayrıca elektronik ekipmanların üretimi önemli ölçüde daha ucuz hale geldi. Mikroçipler artık tüm bilgisayarlar da dahil olmak üzere çoğu elektrikli cihazı kontrol ediyor.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe