Kırkkilitotu veya Zemberekotu olarakta tanınır. Tarlalarda, demiryollarının kıyılarında ve eğimli yerlerde yetişir. Balçıklı toprakta yetişenleri en şifalı olanlarıdır. Yatiştiği yere göre % 3-16 silisik asit içerir ve bu oran onun şifalı etkinliğini arttırır. Yapay gübre kullanılan tarlalardan toplanılmaması gerekir. Dalları en ince olan Atkuyruğu cinsi genellikle ormanlarda ve orman kıyılarında yetişir. Bu cinste şifalıdır. Bataklık, karasuluk yerlerde ve dağlık meralarda yetişen parmak kalınlığında saplı ve yüksek boylu atkuyruğu yalnızca dıştan, banyo katkısı olarak kullanılmalıdır. Çayı yapılacak bitkilerin, tarlalardan, orman kıyılarından ve kır yollarından toplanması gerekir. Atkuyruğunun içerdiği silisli asit kandaki akyuvarların daha çabuk çoğalmasını sağlar.
*Atkuyruğu idrar çoğaltıcıdır.B u çoğaltma normal çoğalmanın üçte biri kadardır.
*Bu bitki özellikle kanama durdurucu ve böbrek mesane hastalıklarında, idrar yoları iltihabı ve idrar tutukluğunda eski zamandan beri kullanılmaktadır.
*Kanamalarda, kan kusmalarda ve çürüyen yaralarda, kanser türü çıbanlarda, dolamalarda, bacaktaki açık yaralara, fistüllere, kıl dibi iltihaplanmalarına ve deri tüberkülozuna iyi gelir. Atkuyruğu yıkamaları ve banyolarının yanı sıra , kaynatılmış veya ıslak ve sıcak bitki nemli bezlere yatırılarak, hasta bölgeye uygulanır.
*Burun kanamalarında, kaynamış Atkuyruğunun suyu soğuduktan sonra, kompres olarak buruna uygulanır.
*Akciğer, karaciğer hastalıklarında, rahim(dölyatağı), basur ve mide kanamalarında kullanılır. Bu tür durumlarda bitkinin uzun süre kaynatılması gerekir. Normal olarak bir çeyrek litre suya bir çay kaşığı bitki kullanılırken, kanamalarda iki veya üç çay kaşığı kullanılabilir.
*Kadınlarda adet söktürücü olarak kullanılmakla birlikte, aşırı aybaşı vakalarında doktor tavsiyesi alınarak kullanılabilir.
*Mesane ve böbrek , rahatsızlıklarında, böbrek kumu, böbrek ve mesane taşlarında, atkuyruğu banyoları alınır, aynın zamanda da çayı içilir, basınçlı bir biçimde boşaltmak için, idrar elden geldiğince tutulur. Bu işlem taşın düşürülmesine yardım eder. İşlem birkaç kez yenilenir. İdrar yapamama durumlarında da buğu kompresi sorunun çözümünü sağlayacaktır.
*Böbrek iltihaplanmalarında, atkuyruğu banyosu alınmalıdır. Bu durumda (Yalnızca dıştan kullanmak için) parmak kalınlığında sapı olan uzun boylu atkuyruğu, bataklık ve karasuluk bölgelerden toplanır ve dıştan kullanılır.
*Ağrılı mesane üşütmeleri ve kramplı ağrılara karşı kaynatılmış Atkuyruğunun buğusu 10 dakika kadar mesane bölgesine uygulanır ve işlem birkaç kez tekrarlanır.
*İyi bir diüretktir denebilir. Kalp dış zarında ve akciğer zarında su toplanması, kızıl hastalığından sonraki böbrek düzensizliklerinde ve sıvı dışkılama düzenini bozan mikroplu hastalıklardan sonra, içten ve dıştan kullanıldığında faydası görülecektir.
*Zor doğumlardan sonra böbrekleride zorlanan annelerde bazen görme bozukluğuna rastlanır.
Atkuyruğu oturma banyoları böbreklerin kan dolaşımını yoğunlaştırarak, onların gözler üstündeki basınçlarının azalmasını ve böylece görme bozukluklarının yavaş yavaş düzelmesini sağlar.
*Ödemlerde de etkisi çabuk görülür. Haşlanarak hazırlanan Atkuyruğu çayı içildikten sonra bol miktarda koyu renkli idrar dışkılanacaktır. Altı gün kadar hiç ara vermeden, günde 5-6 fincan Atkuyruğu çayı, gün boyunca belirli aralıklarla birer yudum alarak içilmelidir.
*Böbrek rahatsızlığından dolayı depresyon geçirenler de Atkuyruğu oturma banyoları rahatlık sağlayacaktır. Bununla birlikte Isırganotu ve Civanperçemi yanı sıra, Atkuyruğu çayı da, sabah ve akşam olmak üzere, günde iki fincan içilmelidir.
*Kaşıntılı egzamalarda (kabuklu, iltihaplı, kılları dökülmüş olabilir), kaynatılmış Atkuyruğu suyu ile yapılan banyolar veya kompresler yardım sağlar.
*Ağrılı basura ve basur memelerine, teze Atkuyruğu iyice yıkanıp ve bir tahtanın üzerinde ezilir, lapa haline getirilerek uygulanır.
*Kan temizleyici özelliği sayesinde, atardamar sertliğine ve unutkanlığa, Atkuyruğu, Çıbanotu ile birlikte kullanıldığında iyi gelir.
*Kansere karşı koruyucu olarak ta kullanılır. İshal kesicidir.
*Gut, romatizma ve nevraljik ağrılarda, uzun süre kullanıldığında etkilidir. Atkuyruğu buğusu ve oturma banyoları da faydalıdır.
*Yatağa işemeyi önleyebilir. Binbirdelikotu ile karıştırılarak demlenen atkuyruğu çayı günde bir veya iki fincan içilip, akşamları da kuru yemek yenilir.
*Bademcik iltihabı, diş çürümelerinde, dişeti kanamalarında veya iltihaplarında, fistüllerde ve polipler de gargara olarak kullanılır.
*Kadınları beyaz akıntılarında , Atkuyruğu banyoları alınılır.
*Kronik bronşit ve akciğer tüberkülozun da, düzenli çay içimi ile, silisik asitin etkisiyle, iyileşme ve hastalıktan kaynaklanan genel güçsüzlük ortadan kalkar.
*Bel kemiği sakatlıkları, eğer sinir sıkışması sonucu olmamışsa, Atkuyruğu oturma banyoları ile iyileştirilebilir.
*Omuz ve boyun gibi adale sertleşmelerin de, oturma banyoları, ağrıları giderecektir.
*Tüm insanlar bir yaştan sonra sürekli atkuyruğu çayı içmelidirler.
*Kepekli saçlar, kaynatılmış Atkuyruğu suyu ile her gün yıkanır ve zeytinyağı ile diplerine masaj yapılır.
*Silisçe çok zengin büyük türleri, tahta parlatmakta kullanılabilir.
*UYARI: Zehirlidir dikkatli kullanılmalıdır.Fazla alındığında zehirlenmelere neden olabilir. Ödem çözücü niteliğinden dolayı ağır kalp ve böbrek hastaları, doktora danışarak kullanılmalı.
KULLANIM BİÇİMLERi
Çay hazırlamak: Bir çay kaşığı dolusu Atkuyruğu, çeyrek litre kaynak suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir. Öğütülerekte çayı hazırlanabilir.
Buğu kompresi: İki avuç dolusu bitki bir süzgece konularak, içinde su kaynamakta olan bir kabın üstüne yerleştirilir. Bitkiler sıcak ve yumuşak bir duruma geldiğinde, bir keten beze sarılarak hasta bölgeye yatırılır. Sıcak olmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Birkaç saat veya gece boyunca etki yapmaya bırakılmalıdır.
Oturma banyoları: 100 gr bitki, akşamdan soğuk suya atılır, ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülerek banyo suyuna eklenir. (Tam banyolar için 200 gr bitki kullanılır). Banyo süresi 20 dakikadır. Banyo suyunun, böbreklerin üstüne kadar çıkması gerekir. Banyodan sonra kurulanılmaz, bornoza sarılarak yatakta bir saat kadar terlendikten sonra kurulanılır. Sonra ısıtılarak iki kere daha kullanılabilir.
Tentür: 10 gr taze bitki, 50 gr konyağa yatırılır. 14 gün güneşte veya sıcak bir yerde bekletilir Şişe her gün çalkalanılmalıdır.
Lapa kompresi: Taze bitki yıkanır, bir tahta üstünde lapa haline gelene kadar ezilir. Ezilerek yapılan merhemi yara tedavilerinde kullanılır.