Rusya, Ukrayna’nın ‘kirli bomba’ kullanacağını iddia ediyor. ABD, İngiltere ve Fransa’daki askeri yetkililerle temasa geçti. Önce Kiev, Moskova’yı nükleer saldırıya hazırlanmakla suçlarken, şimdi Moskova’nın “kirli bomba” iddiası su yüzüne çıktı. Peki, “kirli bomba” nedir?
Kirli bombalar nükleer silah değildir. Ama kitle imha etkisi var.
Konvansiyonel silahlar olarak da bilinen kirli bombalar, konvansiyonel patlayıcılara kimyasal radyoaktif maddeler eklenerek yapılır.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toğrul İsmail, kirli bombalarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Kirli bomba aslında küçük bir nükleer silahtır, bazen küçük nükleer silah olarak da adlandırılır, ancak radyoaktif bir silahtır. Nükleer silahtan farklıdır, çünkü çoğalma yeteneği yoktur. Yani bunun kullanılan bir silah olduğunu söyleyebiliriz. insanlara karşı. radyolojik kullanım.”
Nükleer bombalarda kullanılan son derece rafine radyoaktif malzeme kirli bombalarda kullanılmaz.
Hastanelerden, nükleer santrallerden veya araştırma laboratuvarlarından elde edilen radyoaktif maddeler tercih edilmektedir.
Bu nedenle, bu tür bombalar nükleer silahlardan daha ucuz ve üretilmesi daha kolaydır.
Patlayıcı infilak ettiğinde uranyum gibi radyoaktif maddeler havaya salınır.
Bilim adamlarına göre, kirli bir bombanın patlaması, bir bloğu, hatta bütün bir şehri onlarca yıl yaşanmaz hale getirebilir.
Profesör Dr. İsmail, “En tehlikeli silahlardan biri. Etkisi esas olarak insanların yıllar içinde radyasyonun etkilerine maruz kalmasından ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasından kaynaklandığı için, başta güçlü etki altında ölüm elbette çok, çok sayıda ölüm Çernobil vakasında gördük. Küçük dökülme sonucunda çok çeşitli coğrafyalar etkilendi. Çok geniş coğrafyalara yayıldı ve etkisi devam etti” dedi.
Kirli bomba saldırısı oldu mu?
Dünyada hiçbir zaman kirli bomba saldırısı olmadı, fakat denemeleri oldu.