Konrad Adenauer kimdir? Konrad Adenauer hayatı ve biyografisi!

1 min read

Adenauer, Batı Almanya’nın ilk şansölyesiydi ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ülkenin yeniden inşasında kilit bir figürdü.

Konrad Adenauer, bir avukatın oğlu olarak 5 Ocak 1876’da Köln’de doğdu. Avukat olmadan önce Freiburg, Münih ve Bonn üniversitelerinde okudu. Köln Belediye Meclisi üyesi ve 1917’de kentin efendisi belediye başkanı oldu. İl Diyetine seçildi ve 1920’de Prusya Eyalet Konseyi’nin başkanı oldu ve onu Almanya’daki en etkili politikacılardan biri yaptı.

Naziler iktidara geldikten sonra Adenauer Köln belediye başkanı olarak değiştirildi ve 1934’te kısaca hapsedildi. Eylül 1944’te Gestapo tarafından tutuklandı ve Hitler’e yönelik başarısız Temmuz bomba planına katılmakla suçlandı.

Köln’ü özgürleştiren ABD, Adenauer belediye başkanını tekrar atadı, ancak kısa bir süre sonra İngiliz askeri hükümeti tarafından görevden alındı. Adenauer yeni bir siyasi parti olan Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) kurmaya başladı. 1948’de Almanya’nın üç batı bölgesi için bir anayasa düzenleyen meclis konseyi başkanlığına getirildi. Bunlar Fransız, İngiliz ve Amerikalıların işgal ettiği bölgelerdi. Sovyetler Almanya’nın doğu bölgesini işgal etti ve bir Komünist hükümet kurdu.

Adenauer 15 Eylül 1949’da Federal Almanya Cumhuriyeti Başbakanı seçildi. Temel amacı Batı Almanya’nın egemen, demokratik bir devlete geçişini sağlamaktı. Batı Almanya’nın askeri işgali 1952’de sona erdi ve 1955’te Batı Almanya uluslararası olarak bağımsız bir ulus olarak tanındı. 1955’te NATO’ya ve 1957’de Avrupa Ekonomik Topluluğuna katıldı.

Adenauer özellikle ABD ve Fransa ile daha yakın bağları teşvik etmeye hevesliydi. SSCB ve Doğu Avrupa komünist ülkeleriyle diplomatik ilişkiler kurdu, ancak Alman Demokratik Cumhuriyeti’ni (Doğu Almanya) tanımayı reddetti. Adenauer, Naziler tarafından Yahudilere karşı işlenen suçların tanınması için İsrail ile bir tazminat anlaşması müzakere etti.

Adenauer 1963’te Şansölye olarak emekli oldu, 1966’ya kadar CDU başkanı kaldı. 20 Nisan 1967’de Bonn yakınlarında öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe