Kopernik kimdir? Kopernik hayatı ve biyografisi!

1 min read

Kopernik, en iyi Dünya’nın değil Güneş’in evrenin merkezinde olduğu teorisiyle tanınan Polonyalı bir gökbilimciydi.

Nicolaus Copernicus 19 Şubat 1473’te Polonya’nın Thorn şehrinde (günümüzün Torun) doğdu. Babası bir tüccar ve yerel memurdu. Kopernik 10 yaşındayken babası öldü ve bir rahip olan amcası Kopernik’in iyi bir eğitim almasını sağladı. 1491’de şimdi Jagiellonian Üniversitesi Krakow Akademisi’ne gitti ve 1496’da hukuk okumak için İtalya’ya gitti. Bologna Üniversitesi’nde bir öğrenci iken Copernicus’un coğrafya ve astronomi ile ilgilenmesini teşvik eden matematik profesörü Domenico Maria de Novara ile kaldı.

İtalya’da geçirdiği süre boyunca Copernicus, Roma’yı ziyaret etti ve 1503’te Polonya’ya dönmeden önce Padua ve Ferrara üniversitelerinde eğitim aldı. Sonraki yedi yıl boyunca, şimdi Ermland piskoposu olan amcası için özel sekreter olarak çalıştı.

Piskopos 1512’de öldü ve Copernicus uzun süre bir kanon, kilisede idari bir randevu olarak görev yaptığı Frauenberg’e taşındı. Bu ona astronomi için daha fazla zaman verdi. Şöhret aramamasına rağmen, şimdiye kadar astronom olarak tanındığı açıktır. 1514’te Katolik kilisesi takvimi geliştirmek istediğinde papanın temyiz ettiği uzmanlardan biri Kopernik’ti.

Copernicus’un ‘büyük işi’ De Revolutionibus Orbium Coelestium ‘(‘ Göksel Kürelerin Devrimleri Üzerine ‘) 1530’da tamamlandı. Temel teorisi, Dünya’nın her gün kendi ekseni üzerinde dönmesi ve her yıl güneşin etrafında dönmesiydi. Ayrıca gezegenlerin Güneş’i daire içine aldığını savundu. Bu, Dünya’nın tüm gezegenlerin, Ay ve Güneş’in etrafında dönmesiyle evrenin merkezinde sabit olduğu uzun süredir devam eden görüşüne meydan okudu.

‘De Revolutionibus Orbium Coelestium’ 1543 başlarında yayınlandı ve Copernicus aynı yıl 24 Mayıs’ta öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe