Kuzey Amerika gibi büyük bir alt kıtada iklim tiplerinde farklılıklar olacağı kesindir. Doğal olarak, bu duruma etki eden faktörler de çeşitlidir. Bunlar arasında özellikle şunları sıralayabiliriz:
- Bu alt-kıtanın kuzey-güney doğrultusunda hemen hemen kutuptan tropikal bölgeye kadar uzanmakta oluşu. Bu durum her şeyden önce sıcaklık koşullarında büyük değişiklikler meydana gelmesine yol açmaktadır. Bundan başka, biraz uzun olan doğu-batı uzantısının da önemli oluşu özellikle karasallık etkisinin güçlü bir şekilde hissedilmesine neden olur.
- Kordilleralar ve Appalaşlar’ın Pasifik ve Atlantik okyanuslarının etkilerinin iç kısımlara sokulmasını önlemesi. Böylece de kıyılara paralel uzanan bu dağlar kıtanın iç kısımlarında karasal iklim koşullarının oluşmasında dolaylı olarak rol oynamaktadırlar.
- Kuzeyde ve güneyde herhangi bir engelin bulunmaması; bir yandan kuzey denizinden kopan soğuk rüzgârların içerilere girmesine, diğer yandan sıcak güney rüzgârlarının Mississippi Vadisi boyunca ilerlemesine olanak sağlamaktadır.
- Kıtada iklim koşullarına etki eden hususlardan biri de Büyük Göllerdir. Büyük Göller, çevrelerinde yağışı arttırdıkları gibi, sıcaklık koşullarında da yumuşatıcı rol oynarlar. Gerçekten de göller arasında kalan yarımadalara ilkbahar St Lawrence Vadisi’nden daha erken, sonbahar ise daha geç gelir.
- Kıtanın büyük kısmında iklim koşullarında başlıca iki hava kütlesinin etki olması: Bunlar, (a)Kontinental kutbi hava kütlesi ve (b)Tropikal denizsel hava kütlesidir.
Kontinental/karasal kutbi hava kütlesinin doğduğu alan, esas olarak, Kanada, Alaska ve Kuzey Buz Denizi’nin kar ve buzla kaplı kısımlarıdır, dolayısıyla da çok soğuktur. Güneye doğru ilerleyerek çok soğuk devreler meydana getirir. Karasal kutbi hava kütlesi Pasifik ve Atlantik kıyılarında, daha az etkili olarak, “Pasifik’in kutbi denizsel hava kütlesi” ve “Atlantik’in kutbi denizsel hava kütlesi” hâlinde devam eder.
Tropikal denizsel hava kütlesi, yani tropikal denizsel hava kütlesi ise, esas olarak, Karayip ve Saragossa denizleri ile Meksika Körfezi’nin sıcak sularından doğar. Bu hava kütlesi yazın kara içlerine fazla sokulur; Göller Bölgesi’ni aşar ve Kayalık Dağlara dayanır. Ancak, ülkenin batısında bunun yerini Pasifik’in doğu kısmından doğan, daha az etkili, tropikal denizsel hava kütlesi alır.