Lady Jane Grey kimdir? Lady Jane Grey hayatı ve biyografisi!

1 min read

Jane, Katolik Mary Tudor’un katılımını önlemek için başarısız bir teklifin bir parçası olarak 1553’te İngiltere’nin sadece dokuz gün boyunca nominal kraliçesi idi.

Jane, Dorset Marquess’in kızı 1537 sonbaharında doğdu. Annesi Leydi Frances Brandon sayesinde VII. Henry’nin torunuydu. 10 yaşındayken Jane, VIII. Henry’nin son kraliçesi Katherine Parr’ın evine, güçlü bir Protestan, akademik ortama maruz kaldığı yere girdi. Jane akıllı ve dindar bir kadına dönüştü.

Ekim 1551’de babası Suffolk dükü kuruldu ve Jane mahkemeye çıkmaya başladı. Orada, gerçek güç, genç kral Edward VI’ya naip olarak hareket eden Northumberland’ın şiddetli Protestan Dükünün elinde yatıyordu. 1553 Mayıs’ında Jane, Northumberland’ın oğlu Lord Guildford Dudley ile evlendi.

Edward’ın ölmekte olduğu anlaşıldı ve Northumberland tahtın Edward’ın üvey kız kardeşi ve varisi Katolik Mary Tudor’a geçmesini önlemek için umutsuzdu. Northumberland, kralı Mary’nin yanı sıra Edward’ın diğer üvey kız kardeşi Elizabeth’i ilan etmeye ve Jane’e geçmek için ardıllık çizgisini değiştirmeye ikna etti.

Edward 6 Temmuz 1553’te öldü. Dört gün sonra Jane, kraliçe ilan edildi. Bununla birlikte, Mary Tudor yaygın bir destek gördü ve Temmuz ortasına kadar Suffolk bile kızını terk etti ve Mary kraliçesini ilan ederek kendini kurtarmaya çalışıyordu. Northumberland’ın taraftarları eridi ve Suffolk kızını tacı bırakmaya ikna etti.

Mary, Jane’i, kocasını ve babasını Londra Kulesi’nde hapsetti. Suffolk affedilirken, Jane ve kocası Kasım 1553’te ihanetten yargılanmıştı. Jane suçlu olduğunu iddia etti ve ölüm cezasına çarptırıldı. Cümlenin yerine getirilmesi askıya alındı, ancak Suffolk’un Sir Thomas Wyatt’ın Şubat 1554’teki isyanına verdiği destek Jane’in kaderini mühürledi. 12 Şubat’ta kocasıyla birlikte başı kesildi. Babası iki gün sonra onları takip etti.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe