Lord Byron kimdir? Lord Byron hayatı ve biyografisi!

1 min read

Byron, romantik şairin idealiydi, skandal özel hayatı için ün kazandı ve çağdaş biri tarafından ‘deli, kötü ve bilmek tehlikeli’ olarak tanımlandı.

George Baron Noel, altıncı Baron Byron, 22 Ocak 1788’de Londra’da doğdu. Babası üç yaşındayken öldü ve sonuç olarak unvanını 1798’de büyük amcasından miras aldı.

Byron ilk yıllarını Aberdeen’de geçirdi ve Harrow School ve Cambridge Üniversitesi’nde eğitim gördü. 1809’da iki Akdeniz ülkesinde iki yıllık bir tura çıktı. 1811’de İngiltere’ye döndü ve 1812’de ‘Childe Harold’s Pilgrimage’in ilk iki cantosu yayınlandı. Byron bir gecede ünlü oldu.

1814’te Byron’ın üvey kız kardeşi Augusta, neredeyse kesinlikle Byron’un bir kızını doğurdu. Ertesi yıl Byron, tek meşru çocuğu olan bir kızı olan Annabella Milbanke ile evlendi. Çift 1816’da ayrıldı.

Başarısız evliliği, skandal işleri ve büyük borçları nedeniyle artan baskılarla karşı karşıya olan Byron, Nisan 1816’da İngiltere’den ayrıldı ve asla geri dönmedi. 1816 yazını Cenevre Gölü’nde Percy Bysshe Shelley, karısı Mary ve Mary’nin Byron’un kızı olduğu üvey kız kardeşi Claire Clairmont ile geçirdi.

Byron altı yıldan fazla yaşayacağı İtalya’ya gitti. 1819’da Venedik’te kalırken, İtalyan bir asilzade eşi Teresa Guiccioli ile bir ilişkiye başladı. Bu dönemde Byron, ‘Don Juan’ (1819-1824) dahil olmak üzere en ünlü eserlerinden bazılarını yazdı.

Temmuz 1823’te Byron, İtalya’yı Osmanlı İmparatorluğu’na karşı bağımsızlık savaşı veren Yunan isyancılara katılmak için terk etti. 19 Nisan 1824’te Yunanistan’ın bugünkü Missolonghi’sindeki ateşten öldü. Ölümü tüm Britanya’da yas tuttu. Cesedi İngiltere’ye geri getirildi ve Nottinghamshire’daki atalarının evine gömüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe