Macbeth kimdir? Macbeth hayatı ve biyografisi!

1 min read

Macbeth, yönetimi etkili hükümet ve Hıristiyanlığın teşviki ile işaretlenmiş, ancak William Shakespeare’in trajedisinde katil ve gaspçı olarak bilinen İskoçların bir kralıydı.

Shakespeare’den Macbeth, 11. yüzyılın gerçek İskoç kralına çok az benziyor.

İngilizce olarak Macbeth olarak bilinen Mac Bethad mac Findláich, yaklaşık 1005 yılında doğdu. Babası Moray’ın Mormaer’i Finlay’dı ve annesi II. Malcolm’un ikinci kızı Donada olabilir. Bir ‘mormaer’ kelimenin tam anlamıyla İskoçya’nın eski Kelt eyaletlerinden birinin yüksek bir görevlisiydi, ancak Latince belgelerde kelime genellikle ‘gelir’ olarak çevrilir, bu da erken anlamına gelir.

1040 Ağustos’unda, Morayshire, Elgin yakınlarındaki savaşta iktidar kralı I. Duncan’ı öldürdü. Macbeth kral oldu. Kenneth III’ün torunu Gruoch ile olan evliliği, taht iddiasını güçlendirdi. 1045’te Macbeth, Dunkeld’de Duncan I’in babası Crinan’ı yendi ve öldürdü.

14 yıldır Macbeth, yasa ve düzeni empoze ederek ve Hristiyanlığı teşvik ederek eşit bir şekilde yönetiyor gibi görünüyor. 1050’de papalık yıldönümü için Roma’ya seyahat ettiği biliniyor. Aynı zamanda cesur bir liderdi ve İngiltere’nin Northumbria sınırında başarılı yemler yaptı.

1054’te Macbeth’e, Duncan’ın yeğeni olan oğlu Malcolm Canmore’u tahta geri döndürmeye çalışan Northumbria Kontu Siward tarafından meydan okundu. Ağustos 1057’de Macbeth, Malcolm Canmore (daha sonra Malcolm III) tarafından Aberdeenshire’daki Lumphanan Savaşı’nda öldürüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe