Mao, Çinli bir komünist lider ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusuydu. ‘İleriye Doğru Büyük Atılım’ ve ‘Kültür Devrimi’nin felaket politikalarından sorumluydu.
Mao, 26 Aralık 1893’te, Orta Çin’in Hunan eyaletindeki Shaoshan’da bir köylü ailede dünyaya geldi. Öğretmen olarak eğitim gördükten sonra Pekin’e gitti ve Üniversite Kütüphanesinde çalıştı. Bu süre zarfında Marksist edebiyatı okumaya başladı. 1921’de Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) kurucu üyesi oldu ve Hunan’da bir şube kurdu. 1923’te Kuomintang (KMT) milliyetçi partisi, Çin’in büyük bölümünü kontrol eden savaş ağalarını yenmek için ÇKP ile ittifak kurdu. Daha sonra 1927’de KMT lideri Chiang Kai-shek komünizm karşıtı bir tasfiye başlattı.
Mao ve diğer komünistler Çin’in güney doğusuna doğru çekildiler. 1934’te KMT onları çevreledikten sonra, Mao takipçilerini yeni bir üs kurmak için Çin’in kuzeybatısındaki 6.000 kilometrelik bir yolculuk olan ‘Uzun Mart’ta’ yönetti.
Komünistler ve KMT, Japonya ile sekiz yıllık savaş sırasında (1937-1945) tekrar geçici olarak ittifak kurdu, ancak İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminden kısa bir süre sonra aralarında iç savaş patlak verdi. Komünistler galip geldi ve 1 Ekim 1949’da Mao, Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) kuruluşunu ilan etti. Chiang Kai-shek Tayvan adasına kaçtı.
Mao ve diğer Komünist liderler Çin toplumunu yeniden şekillendirmek için yola çıktılar. Sanayi devlet mülkiyetine girdi ve Çinli çiftçiler kolektif örgütlenmeye başladı. Tüm muhalefet acımasızca bastırıldı. Çinliler başlangıçta Sovyetler Birliği’nden önemli yardım aldı, ancak ilişkiler yakında soğumaya başladı.
1958’de, daha ‘Çin’ komünizm biçimini tanıtmak amacıyla Mao, ‘Büyük İleriye Doğru’ başlattı. Bu, tarımsal ve endüstriyel üretimi iyileştirmek için emeğin kitlesel seferberliğini amaçlamıştır. Sonuç, bunun yerine, zayıf hasatlarla birlikte kıtlığa ve milyonlarca insanın ölümüne yol açan tarımsal üretimde büyük bir düşüş oldu. Politika terk edildi ve Mao’nun pozisyonu zayıfladı.
Yetkisini yeniden iddia etmek için Mao, ülkeyi ‘saf olmayan’ unsurları temizlemeyi ve devrimci ruhu canlandırmayı amaçlayan 1966’da ‘Kültür Devrimi’ni başlattı. Bir buçuk milyon insan öldü ve ülkenin kültürel mirasının çoğu yıkıldı. Eylül 1967’de anarşinin eşiğinde olan birçok şehirle Mao, düzeni sağlamak için orduya gönderdi.
Mao galip geldi, ancak sağlığı kötüleşiyordu. Daha sonraki yılları Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Avrupa ile köprü kurma girişimlerini gördü. 1972’de ABD Başkanı Richard Nixon Çin’i ziyaret etti ve Mao ile tanıştı.
Mao 9 Eylül 1976’da öldü.