Marie Stopes kimdir? Marie Stopes hayatı ve biyografisi!

1 min read

Stopes, kadın hakları için bir kampanya yürütücü ve aile planlaması alanında öncüydü.

Marie Stopes, 15 Ekim 1880’de Edinburgh’da aynı zamanda bir de argo olan bir arkeolog baba ve bilimsel bir anne olarak dünyaya geldi. Bir paleobotanist olarak yaptığı çalışmalar onu Londra ve Münih’teki üniversitelere, sonra Manchester’a götürdü ve burada üniversitede fen fakültesinin ilk kadın üyesi oldu. 1911’de Reginald Ruggles Gates ile evlendi. İlişki hızla bozuldu ve Marie kocasının iktidarsız olduğunu ve evliliğin tüketilmediğini fark etti. 1914’te iptal edildi.

Stopes’un konuyla ilgili okuması, 1918’de yayınlanan ilk kitabı ‘Evli Aşk’ı başlattı. Kitap kiliseler, tıbbi kuruluş ve basın tarafından kınandı ancak çok popülerdi, iki hafta içinde 2.000 kopya sattı. Binlerce kadın onun tavsiyesini sormak için yazdı. Marie Stopes bir gecede ünlü oldu ve davasını ilerletmek için tanıtımı kullandı. Ardından ‘Akil Ebeveynlik’ adlı ikinci bir kitap geldi. Aynı yıl Stopes, görüşlerini çok destekleyici olan Humphrey Verdon Roe ile evlendi. 1924’te bir oğulları oldu.

1921’de Stopes, ülkenin ilk Londra’sındaki Holloway’da bir aile planlaması kliniği açtı. Evli kadınlara ücretsiz bir hizmet sundu ve kontrasepsiyon hakkında veri topladı. 1925 yılında klinik Londra’nın merkezine taşındı ve diğerleri ülke çapında açıldı. 1930’a gelindiğinde, diğer aile planlaması örgütleri kurulmuş ve Ulusal Doğum Kontrol Konseyi’ni (daha sonra Aile Planlaması Derneği) oluşturmak için Stopes ile güçlerini birleştirmişlerdir.

Katolik kilisesi Stopes’in en sert eleştirmeniydi. 1923’te Stopes, Katolik doktor Halliday Sutherland’a iftira davası açtı. Kaybetti, temyizde kazandı ve sonra Lordlar Kamarasında tekrar kaybetti, ancak dava Stopes’in görüşleri için büyük bir tanıtım yarattı.

Stopes, kadınların doğum kontrolüne daha iyi erişebilmeleri için kampanya yürütmeye devam etti, ancak hayatının son yirmi yılının çoğunu şiir yazarak geçirdi. 2 Ekim 1958’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe