Mary Seacole kimdir? Mary Seacole hayatı ve biyografisi!

1 min read

Seacole, karma ırktan bir kadın olarak çifte bir önyargının üstesinden gelen Kırım Savaşı’nın öncü bir hemşiresi ve kahramanıydı.

Mary Jane Grant 1805 yılında Kingston, Jamaika’da doğdu. Babası İskoç bir askerdi ve annesi bir Jamaikalı idi. Mary hemşirelik becerilerini, geçersiz askerler için bir yatılı ev tutan annesinden öğrendi. Teknik olarak ‘özgür’, karışık ırk olmasına rağmen, Mary ve ailesinin çok az sivil hakkı vardı – oy kullanamazlar, devlet daireleri tutamazlar veya mesleklere giremezlerdi. 1836’da Mary Edwin Seacole ile evlendi, ancak 1844’te öldüğü için evlilik kısa sürdü.

Seacole davetsiz bir gezgindi ve evlenmeden önce Küba, Haiti ve Bahamalar, Orta Amerika ve İngiltere de dahil olmak üzere Karayiplerin diğer bölgelerini ziyaret etti. Bu gezilerde geleneksel tıp bilgisini Avrupa tıbbi fikirleriyle tamamladı. 1854’te Seacole tekrar İngiltere’ye gitti ve Savaş Ofisi’ne yaklaşarak yaralı askerler için kötü tıbbi tesislerin bulunduğu Kırım’a ordu hemşiresi olarak gönderilmesini istedi. Reddedildi. Undaunted Seacole, Kırım’a kendi yolculuğunu finanse etti ve burada Balaclava yakınlarındaki İngiliz Oteli’ni kurdu ve ‘hasta ve iyileşen memurlar için bir karmaşa ve rahat mahalle’ sağladı. Ayrıca, bazen ateş altında olan yaralılara bakması için savaş alanını ziyaret etti ve ‘Mother Seacole’ olarak tanındı. Ünü Florence Nightingale ile rekabet etti.

Savaştan sonra İngiltere’ye yoksul ve sağlıksız olarak döndü. Basın onun durumunu vurguladı ve Temmuz 1857’de onun için para toplamak için binlerce insanın ilgisini çeken bir yarar festivali düzenlendi. O yılın ilerleyen saatlerinde Seacole, ‘Birçok Ülkede Bayan Seacole’un Harika Maceraları’ adlı anılarını yayınladı.

Seacole 14 Mayıs 1881’de öldü.

2.8/5 - (6 votes)
Haber Oku
Tidings Globe