Temiz ve iyice kurutulmuş saça ısıtılmış maşayı sararak geçici dalga verme uygulamasına maşa denir.
Maşa saplı, ısınan sabit yuvarlak bacaklı ve ısınmayan hareketli oyuk bacaklı parçalardan oluşur.
Maşaya akım bir kablodan gelir. Sap kısmında maşanın ısısını belirleyen ısı ayar düğmesi ve çalıştırma düğmesi bulunur. Kullanılan maşanın elektrikli olması sebebiyle saç üstündeki uygulamalarda maşanın sıcaklığına çok dikkat edilmelidir. Soğuk maşanın saça etkisi olamayacağı gibi, normalden çok ısınan maşanın da saçı yakabileceği unutulmamalıdır. Maşanın çapları ince, orta, kalın olarak üç tipte bulunur. Tüm maşaların içinde aşırı ısınmaları önleyecek bir ısıdenetir (termostat) bulunmaktadır. Ancak, yine de saçın yanabileceği unutulmamalıdır.
Saça maşa yapılırken nelere dikkat edilmelidir?
- Maşa, daima sapından tutulmalıdır.
- Saçlı deriye yakın bölgelerde çalışırken sıcak maşa ile maşa yapılan kişinin saçlı derisi arasında daima yanmaya karşı bir tarak bulundurulmalıdır.
- Eğer saçlı deri yandı ise yanan bölge, akan soğuk suyun altında tutulmalıdır veya 5-10 dakika süresince buz torbası uygulanmalıdır.
- Çalışma yüzeylerinin yanmasını ve plastik yüzeylerin erimesini önlemek için daima maşa seti kapsamında bulunan maşa altlığı kullanılmalıdır.
- Sıcak maşalar, alet çantasına konmamalıdır. Soğuması beklenilmelidir.
- Maşayla işiniz biter bitmez açma-kapama düğmesi kapalı duruma getirilmelidir. Bu işlem, kazaların önlenmesinde yardımcı olacaktır.
- Maşalar dezenfektanlı pamuk veya kâğıt peçete yardımıyla temizlenmelidir; asla çözelti içinde bekletilmemelidir. Tüm kordonlar zamanla bükülebilir ve kablo yalıtımı zamanla aşınarak tehlikeli hâle gelebilir. Bunlar düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Kalın telli ve sert saçlarda maşanın saçtaki etki süresi daha uzundur. Bu nedenle maşa saçta daha uzun süre bekletilmelidir. Daha ince ve kolay şekil alan saçlarda bekleme süresi daha kısa tutulmalıdır.
Açık renk saçlara maşa uygulanması sonucunda rengini yitirmesi ya da hafifçe yanması olasıdır. Bu nedenle saç üzerinde maşa çok uzun süre tutulmamalı ve çok sıcak maşa saça kullanılmamalıdır.
Saçlar, maşa ile sarıldıktan sonra penslenerek soğumaya bırakılmalıdır. Eğer hemen saçlar maşadan çıkarılıp serbest bırakılır ise saçın dalgası kalıcı olmaz.
Saç maşası nasıl yapılır?
- Saçı 9 parçaya ayırınız
- Tepe baş parçasından 6×2 cm büyüklüğünde uçlu tarakla bir saç tutamı ayırınız.
- Saç tutamını sol el ile tutunuz.
- Sağ el ile tuttuğunuz uçlu tarak ile tutamı başa dik açı ile tarayınız.
- Birkaç kere taranmış tutamın ucunu sol elin baş, işaret, orta parmağıyla tutunuz.
- Birkaç dakika önce ısıtılmış maşayı sağ el ile tutunuz.
- Maşanın oyuk bacağının sapına basarak açınız.
- Maşanın ısınan bacağı kendinize bakacak, oyuk bacağı dışa bakacak şekilde saç tutamının olabildiğince yakınına maşayı yerleştiriniz.
- Maşanın oyuk bacağını saçta iz yapmamasına dikkat ederek hafifçe kapatınız.
- Saç tutamını maşanın bacakları arasında sıkıştırınız.
- Tutamı hafifçe kendinize doğru çekerken, maşayı saç tutamının taranma açısını bozmadan saç üzerinde uca kadar çekiniz.
- Gevşek olarak kapatılmış maşa ile bu işlemi birkaç kez yaparak tutamı iyice düzleştiriniz.
- Maşanın ısınan bacağının üstünde saç tutamının olabildiğince düzgün olarak dağılmasına özen göstererek, maşayı tutamın ucuna kadar kaydırarak getiriniz.
- Tutamın ucuna maşayı en son çekişinizde maşanın bacakları arasına tutam ucunu sıkıştırınız.
- Tutamın taranma açısını bozmadan saçın ucundan itibaren saçlı deri yakınına kadar sağ el içinde maşayı çevirerek sarınız.
- Saçlı derinin yanmaması için tarağın ucunu sarılmış tutam altına sokunuz
- Isı yeteri kadar saça etki ettikten sonra maşanın oyuk bacağını hafifçe açarak saçı gevşetiniz
- Maşaya sarılmış saçı sol el ile tutarak sarımı bozmadan maşayı saçtan çekip çıkartınız.
- Sarılmış saçın biçimini kaybetmeyecek şekilde pens takınız.
- Tüm saça aynı işlemi uygulayarak maşalayınız.
- Saç soğuduktan sonra pensleri enseden başlayarak çıkartınız.