JPMorgan CEO'su Jamie Dimon: "ABD 6-9 Ay Arasında Durgunluğa Girebilir
JPMorgan CEO'su Jamie Dimon: "ABD 6-9 Ay Arasında Durgunluğa Girebilir

Mustafa Karagüllü kimdir? Mustafa Karagüllü hayatı ve biyografisi nedir? Mustafa Karagüllü eserleri nelerdir?

2 mins read

“Ahi Baba” unvanıyla bilinen Mustafa Karagüllü, Kırşehir’in Medrese mahallesinde doğdu. Babası Sıddık, annesi Sariye Hanım’dır. İlköğrenimini Namık Kemal İlkokulu’nda yaptı. Ortaöğretimini için Kale Ortaokulu’na girdi. Ancak sanata olan merakından dolayı ikinci sınıfa geçtiğinde okuldan ayrılarak yeni açılan Sanat Okulu’na devam etmeye başladı (1942). Üç sene bu okulda okuduktan sonra 1948-50 yılları arasında İzmit-Darıca’daki Deniz Topçu Alayı’nda hem çavuş hem de alay mahkemesinde kâtip olarak askerlik hizmetini yerine getirdi. Askerden dönünce babadan kalma han ve oteli yıktırarak yerine tek katlı, ortası havuzlu 40 dükkân inşa ettirdi (1952). Yeni inşa edilen bu yer, “Şehir Çarşısı” adıyla bilinmekteydi. Buranın çeşitli meslek gruplarını içinde barındıran çarşı olarak inşa edilmesinde, Ahilik felsefesinin ve prensiplerinin tesirinin olduğu anlaşılyor.

Bu çarşıda üç odalı bir yazıhanesi olan Karagüllü, Kırşehir’in bütün ekonomik ve sosyal sorunlarını burada tartışmakta ve çeşitli konuların uzmanı pek çok kimse ile istişarelerde bulunmaktaydı. Müteakiben Karagüllü, Ahilikle ilgili kültürel faaliyetlerin, daha anlamlı ve şumullü yapılabilmesi için 1960’lı yıllarda Ahi Evran-ı Velî türbesinin etrafının açılması ve peyzajının yapılması çalışmalarına başladı. Bu arada Ankara’da bazı bilim adamlarıyla yakın ilişkiler kurarak Kırşehir’de Türk büyüklerini tanıtma toplantıları düzenlemeye başladı. Bu toplantılar sonucunda Ahilik daha fazla ön plana çıkmaya başladığından Ahilikle ilgili bilimsel toplantılar gerçekleştirdi. Daha sonra bu toplantılar “Ahilik ve Esnaf Bayramı” adı altında her yıl üç gün olarak kutlanmaya ve bu bağlamda Türkiye’de esnaf kuruluşları da kutlamalara ilgi göstermeye başladı. Müteakiben 1986 yılında Ahiliğin yerellikten evrenselliğe çıkarılması için yapılan çalışmalarda öncü bir rol oynadı. Bunun sonucunda çıkarılan bir yönetmelikle ilgili Bakanlıkların destek ve himayesinde Kırşehir merkez olmak üzere bütün illerde Ahilik daha evrensel düzeyde kutlanmaya başlandı.

Bugün Ahilik kültürünün canlı tarihi olan ve toplum nazarında haklı olarak “Ahi Baba” unvanıyla bilinen Mustafa Karagüllü, hizmetlerine mukabil pek çok kuruluşun takdirini kazandı ve ödüller aldı. Halen Ahilik kültürünün yaşaması ve yaşatılması için konferanslar vermekte, deneyim ve birikimini genç nesillere aktarmaktadır.

Mustafa Karagüllü 17 Mayıs 2019 tarihinde vefat etmiştir. Kabri Kırşehir Kümbealtı mezarlığındadır.

İlhan ŞAHİN

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe