Bakan Nureddin Nebati Washington'da Görüşmelerini Tamamladı
Bakan Nureddin Nebati Washington'da Görüşmelerini Tamamladı

Mustafa Köksal kimdir? Mustafa Köksal hayatı ve biyografisi nedir?

2 mins read

Ahilik Kültürünün Dünü ve Bugünü (2001) ve Ombudsman / Kamu Hakemi (2005) adlı eserlerin yazarıdır. Kırşehir-Mucur’a bağlı Kabaca köyünde doğdu. 1980 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde başladığı memuriyet hizmetine, 1984 senesinden beri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam etmektedir. Bir dönem Devlet Bakanlığı Basın Müşavirliği yaptı. Meslek kuruluşlarından Türkiye Yazarlar Birliği, İLESAM ile Kızılay Çankaya Şubesi’nde görev aldı. Basılı yedi kitabı vardır.

Esnafi i Obrti u Starom Sarajevu adlı eserin yazarıdır. Kreşevolu tüccar bir ailenin çocuğudur. Saraybosna’da doğdu. İlkokulu, rüştiyeyi ve ticaret meslek lisesini doğduğu yerdebitirdikten sonra Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Burada ünlü edebiyatçılardan Silvije Strahimir Kranjčević, Ljudovit Dvorniković ve Josip Milaković’ten dersler aldı. 16 yaşındayken dergilerde halk masalları ve şiirler yazmaya başladı. 1912’den itibaren öğretmen olarak atandığı Ticaret Meslek Lisesi ve Öğretmen Lisesi’inde tarih, coğrafya ve pedagoji dersleri vermeye başaldı. 1912’de Kratki Pregled Hrvatske Knjige u Herceg-Bosni adlı eserini yayımladı. Bu arada Osmanlı belgelerini toplarken o dönemde yaşayan insanlarla röportaj yaptı. Bunları bilimsel çalışmalarında kullandı. Bosna, Avusturya-Macaristan, Almanya, Polonya, Yunanistan, İtalya, Fransa, Hollanda, Danimarka, İsveç ve İzlanda’yı gezdi. 1920’de Monografija Štamparije u Bosnizaturskogvremena (Osmanlı Döneminde Bosna’da MatbaalarMonografisi) adlı kitabını yayımladı. Ardından Esnafi i Obrti u Starom Sarajevu (Eski Saraybosna’da Esnaflar ve Sanatlar) adlı kitabını çıkardı. 1916’dan itibaren Müslüman eğitim kurumlarından Dârülmuallimîn ve Gazi Husrev Bey Medresesi’nde coğrafya, tarih, felsefe, pedagoji ve Almanca dersleri verdi. Bosna-Hersek Kültür Eserlerini Koruma Enstitüsü’nde vefatına kadar bilimsel danışman olarak görev yaptı. 1939’da Zagreb’deki Yugoslavya Bilim ve Sanat Akademisi’ne bilim üyesi olarak seçildi. 1952 yılında Bosna-Hersek Bilim Toplumu üyesi oldu. Saraybosna’da vefat etti.

Bosna-Hersek tarihiyle ilgili çalışmalar yapan Kreşevlyakoviç, Osmanlı tarihi ve özellikle Saraybosna hakkında arşiv araştırmaları yapması ve Saraybosna şeriyye sicillerini gözden geçirmesi, bu sahada kendisine öncülük rolü kazandırdı. Türkçe ve Almanca bilen Kreşevlyakoviç’in, ilmî dergilerde 350’yi aşkın makalesi yayımlanmıştır.

Eserleri: Kratki pregled hrvatske knjige u Herceg-Bosni, Sarajevo 1912; Štamparije u Bosni za turskog vremena, Sarajevo 1920; Iz bosanske trgovine XIX. stoljeća, Sarajevo1922; Hasanaga Beširević-Pećki, Sarajevo1920; Sarajevska čaršija, njeni esnafi i obrti za osmanlijske uprave, Sarajevo 1927; Sarajevo u dobaokupacije Bosne 1878, Sarajevo 1937; Hamami (javnakupatila) u Bosni i Hercegovini 1462.-1916., 23. sv. Biblioteke Centralnog higijenskog zavoda u Beogradu, Beograd 1937; Esnafi i obrti u Bosni i Hercegovini (1463.-1878.) I. dio, Sarajevo; Esnafi i obrti u Bosni i Hercegovini II. Dio, Mostar, Zagreb 1951; Stari bosanski gradovi, Sarajevo1953; Kapetanije u Bosni i Hercegovini, Sarajevo 1954; Hanovi i Karavansaraji u Bosni i Hercegovini, Sarajevo 1957; Esnafi i obrti u starom Sarajevu, Sarajevo 1958; Kapetanijeu Bosni i Hercegovini, Sarajevo 1980.

Cemile TEKİN

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe