Neden terleriz? Terlemenin kaynakları neler?

1 min read

Terlemenin pek çok sebebi vardır. Sıcak havalar, yoğun ve ağır bedensel güç ve hareket gerektiren işler, kıl köklerinin yoğun olması, ergenlik dönemi, regl dönemi vs. Pek çok nedenden dolayı insanlar terler. Ter, beraberinde istenmeyen kötü kokular getirir. Bu durum da çevreyi ve kişiyi rahatsız edebilir.

Terlemenin iki kaynağı vardır

Erkin ter bezleri: Derinin pek çok yerinde bulunur. % 98 oranında su, %2 oranında laktik asit ve üre gibi vücuttan dışarı atılan maddeleri içeren sodyum kloridden oluşan ter salgılarıdır.

Apokrin ter bezleri: Koltuk altı ya da kasık kemiğine yakın yerlerde bulunur. Erkin ter bezlerine oranla daha yağlı maddeler içeren ter salgılarıdır. Bu tür terleme bakteri üremesine uygun ortam oluşturur. Bakteriler teri maddelere ayrıştırarak hoş olmayan bir koku yayılmasına sebep olur.

Koltuk altı terlemesi terlemeyi önleyici losyonlar, spreyler ile azaltılabilir. Ayrıca hem koltuk altına hem de ayaklara aşırı terlemeyi önlemek için ter emici talk pudrası uygulanabilir.

Ne yapmalıyız?

Deride birçok bakteri çeşidi yerleşmiş olduğundan deri yüzeyinin su ve sabunla düzenli yıkanarak temizlenmesi önemlidir. Dökülen ölü deri hücreleriyle birlikte cilt yağının ve terin ciltten uzaklaştırılması gerekir ve bu yüzden günde en az bir kez duş alınması önerilir. Özellikle terin deri yüzeyinde kalması gözeneklerin kapanmasına ve deri fonksiyonlarının aksamasına neden olduğu gibi vücutta hoş olmayan kokulara neden olur.

Kızların regl döneminde mutlaka her gün duş almaları, enfeksiyon kapmamaları ve kötü kokuların engellenmesi açısından önemlidir. Özellikle regl dönemde oturarak banyo yapmak gerine ayakta banyo yapmak tercih edilmelidir. Düzenli aralıklarla kasık bölgesi ve koltuk altında bulunan kılların ciltten uzaklaştırılması kötü kokuların engellenmesi açısından önemlidir.

Rate this post
Haber Oku
Astroloji