Neville Chamberlain kimdir? Neville Chamberlain hayatı ve biyografisi!

1 min read

Chamberlain, 1937 ve 1940 yılları arasında İngiliz başbakanıydı ve Nazi Almanyası’na yatkınlık politikasıyla yakından ilişkili.

Arthur Neville Chamberlain 18 Mart 1869’da Birmingham’da siyasi bir ailede dünyaya geldi. Babası Joseph, 19. yüzyılın sonlarında etkili bir politikacıydı ve Neville’in büyük üvey kardeşi Austen 20. yüzyılın başında birçok Muhafazakar kabine pozisyonu aldı ve Nobel Barış Ödülü’nü kazandı.

Chamberlain Birmingham’da eğitim gördü. İş hayatında başarılı bir kariyerin ardından 1915 yılında Birmingham Belediye Başkanı olarak atandı. 1916’da Lloyd George onu milli hizmet departmanı genel müdürü olarak atadı, ancak aralarındaki anlaşmazlıklar Chamberlain’i istifaya yol açtı. Chamberin 1918’de Birmingham’daki Ladywood için muhafazakar milletvekili seçildi ve hızla terfi etti. Hem serginin başbakanı (1923-1924) hem de sağlık bakanı (1923, 1924-1929, 1931) olarak görev yaptı. 1937’de Stanley Baldwin’i başbakan olarak aldı.

İngiltere’de Birinci Dünya Savaşı’nda yaşamış olan birçok kişi gibi Chamberlain de başka bir savaşı önlemeye kararlıydı. Adolf Hitler’e yönelik yatış politikası, İngiltere ve Fransa’nın Sudetenland’ın Çek bölgesinin Almanya’ya devredilmesi gerektiğini kabul ettiği Münih Anlaşması ile doruğa ulaştı. Chamberlain Münih’i, Hitler’i uygulayarak ‘bizim zamanımız için barış’ temin ettiğine inanarak terk etti. Bununla birlikte, Mart 1939’da Hitler, Çekya’nın geri kalan Bohemya ve Moravya topraklarını ilhak etti ve Slovakya Almanya’nın kukla devleti haline geldi. Beş ay sonra Eylül 1939’da Hitler’in kuvvetleri Polonya’yı işgal etti. Chamberlain, İngilizlerin Almanya’ya karşı savaş ilanıyla karşılık verdi.

Mayıs 1940’ta, Norveç kampanyasının ardından Chamberlain istifa etti ve Winston Churchill başbakan oldu. Chamberlain, Churchill’in kabinesinde konseyin efendisi başkanı olarak görev yaptı. 9 Kasım 1940’ta görevinden ayrıldıktan birkaç hafta sonra öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe