Khan, Özel Operasyonlar Yöneticisi (SOE) tarafından Nazi işgali altındaki Fransa’ya gönderilen ilk kadın radyo operatörü olan Hindistan kökenli bir savaş vakti İngiliz gizli ajanıydı. Tutuklandı ve sonunda Gestapo tarafından idam edildi.
Noor Inayat Khan, Yeni Yıl Günü 1914’te Moskova’da Hintli bir baba ve Amerikalı bir anne olarak doğdu. Mysore’un 18. yüzyıl Müslüman hükümdarı Tipu Sultan’ın doğrudan soyundan geliyordu. Khan’ın babası müzisyen ve tasavvuf öğretmeniydi. Ailesini önce Londra’ya, sonra da Han’ın eğitildiği ve daha sonra çocuk hikayeleri yazmaya çalıştığı Paris’e taşındı. Khan Fransa’nın düşüşünden sonra İngiltere’ye kaçtı ve Kasım 1940’ta WAAF’a (Kadınlar Yardımcı Hava Kuvvetleri) katıldı. 1942’nin sonlarında SOE’ye radyo operatörü olarak katılması için işe alındı. Onu eğitenlerin bazıları uygunluğundan emin olmasa da, Haziran 1943’te Paris’teki ‘Prosper’ direniş ağının ‘Madeleine’ kod adıyla radyo operatörü olmak için Fransa’ya uçtu. Ağın birçok üyesi kısa bir süre sonra tutuklandı, ancak Fransa’da kalmayı seçti ve yazını bir yerden bir yere taşınarak geçirdi ve yakalanmayı önleyerek Londra’ya mesaj göndermeye çalıştı.
Ekim ayında Khan, bir Fransız kadın tarafından ihanete uğradı ve Gestapo tarafından tutuklandı. Akıllıca tüm gizli sinyallerinin kopyalarını saklamıştı ve Almanlar telsizini Londra’yı kandırmak için yeni ajanları göndermeye yönlendirdi – doğrudan bekleyen Gestapo’nun ellerine. Khan hapisten kaçtı ama birkaç saat sonra tekrar yakalandı. Kasım 1943’te, zincirlerde ve hücre hapsinde tutulduğu Almanya’daki Pforzheim hapishanesine yollandı. Tekrarlanan işkenceye rağmen, herhangi bir bilgiyi açıklamayı reddetti. Eylül 1944’te Khan ve diğer üç kadın KİT ajanı, 13 Eylül’de vuruldukları Dachau toplama kampına transfer edildi.
Cesareti nedeniyle, Noor Khan ölümünden sonra 1949’da George Cross’a layık görüldü.