Owain Glyn Dwr kimdir? Owain Glyn Dwr hayatı ve biyografisi!

1 min read

Owain Glyn Dwr (Owen Glendower olarak anglicised) İngiliz tacına karşı 1400 ve 1409 arasında bir Gal isyanı başlattı ve bağımsız Galler prensi unvanını alan son kişi oldu.

Owain Glyn Dwr 1350’lerde Anglo-Galli yumuşak bir ailede doğdu. Siteleri ona kuzey-doğu Galler’de mütevazı bir güç kaynağı sağladı. Glyn Dwr İngiltere’de eğitim gördü, İngiliz ordusuna katıldı ve İskoçya’yı işgal etti. Daha sonra Galler’deki mülklerine emekli oldu. 1399’da, Richard II’nin İngiltere’de Henry Bolingbroke tarafından devrilmesinin zeminine karşı, Glyn Dwr’ın komşusu Reginald de Gray ile uzun süredir devam eden toprak anlaşmazlığı isyan haline geldi. Glyn Dwr, Eylül 1400’de kendini Galler prensi ilan etti.

Bunu, Glyn Dwr taraftarlarının İngiliz sınır kentlerine yönelik şiddetli saldırılar ve kuzeybatı Galler’de daha genel bir isyan salgını izledi. İngilizler harekete geçti ve Henry IV isyancılara karşı başarılı bir kampanya yürütmeye geldi – ancak Glyn Dwr hiçbir zaman yakalanmadı. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca Galler’in kontrolünü elinde tutmak için cezalandırıcı tedbirler alındı, ancak bunlar birçok Galce isyanı eylemiyle eşleştirildi – aralarında Conwy Kalesi’nin Nisan 1401’de ele geçirilmesi. Haziran 1402’de Bryn Glas Tepesi’ndeki Pilleth Savaşı’nda , Glyn Dwr, Edmund Mortimer liderliğindeki bir İngiliz ordusunda birliklerini zafere götürdü.

Şimdiye kadar Glyn Dwr ulusal bir başkaldırıya öncülük ediyordu. 1404’te bir Fransız seferi kuvveti Milford Haven’e indi ve Worcester’e doğru yürümek için Galce ile birleşti ve giderken birçok önemli kaleyi ele geçirdi. Ancak, çok geçmeden, İngilizler Galler’in kontrolünü yeniden kazanmaya başladı ve isyan için destek azaldı. 1408’de isyan gerilla savaşına döndü. Glyn Dwr şimdi kaçak bir liderdi ve son olarak 1416 Şubat’ında teslim olması için şartların sunulduğu hükümet kayıtlarında belirtildi. Bu zamana kadar zaten öldüğü düşünülüyor.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe