Özdemir Sabancı kimdir?

1 min read

Sadıka – Hacı Ömer Sabancı çiftinin çocuğu olarak 15 Mayıs 1941 tarihinde Adana’da doğmuştur. Tarsus Amerikan Koleji mezunu olduktan sonra Manchester Üniversitesi’nde (UMIST) kimya mühendisliği eğitimi almıştır. Ardından da İsviçre’de kimya mühendisliği alanında uzmanlaşmıştır. Türkiye’ye döndükten sonra Sabancı Holding bünyesindeki Sasa’yı kurmuştur.

Otomotiv sanayinde de Türkiye’de en önemli atılımları yapan isim olmuştur. Temsa’da Mitsubishi Maraton otobüsleri, minibüsleri ve ticari araçlarının üretimini sağlamıştır. Aynı zamanda da Japon devi Toyota’yı Türkiye’de %50 ortaklıklı bir fabrika kurmaya ikna etmiştir.

Sabancı Holding bünyesinde bulunan Sasa, Temsa, Toyotasa, Pilsa, Yazakisa, Sapeksa ve Akkardansa şirketleri Özdemir Sabancı’ya bağlıydı.

1970 yılında Sevda Girişken ile evlenen Özdemir Sabancı’nın bu evlilikten Demir ve Serra isimli iki çocuğu vardır.

Öözdemir Sabancı Suikasti

9 Ocak 1996’da Sabancı Center binasında DHKP/C adlı örgüte mensup Fehriye Erdal, İsmail Akkol ve Mustafa Duyar tarafından vurularak öldürülmüştür. Aynı saldırıda ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’de yaşamını yitirmiştir.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe