Pablo Picasso kimdir? Pablo Picasso hayatı ve biyografisi!

1 min read

20. yüzyılın en önemli sanatçısı olduğu kabul edilen bir İspanyol ressam. Uzun kariyerinde, özellikle ilham verici ‘Kübizm’i, çok çeşitli stilleri ve temaları denedi.

Pablo Ruiz, 25 Ekim 1881’de sanat öğretmeninin oğlu Malaga’da doğdu. Daha sonra annesinin kızlık soyadı Picasso’yu kabul etti. Barselona’da büyüdü, erken yaşlarda sanatsal yetenek gösterdi. 1900’lerin başında, 1904’te Paris’e yerleşmeden önce Fransa ve İspanya arasında taşındı. Orada bir dizi stil denedi ve ‘Mavi’ ve ‘Gül’ dönemlerine yansıyan kendi özgün stillerini üretti.

1907’de Picasso, yeni bir tarz olan ‘Kübizm’ adlı devrim niteliğinde bir eser olan ‘Les Demoiselles d’Avignon’u boyadı. Picasso, bu stilin geliştirilmesinde Fransız sanatçı Georges Braque ile yakın çalıştı. Picasso’nun 1912’deki bir sonraki büyük yeniliği, resimlerine kumaş, gazete veya reklam parçaları ekleyen ‘Kolaj’ idi.

Picasso artık stille stile geçti, resim ve heykelle denemeler yaptı ve Sürrealist hareketine dahil oldu. 1937’de İspanya İç Savaşı sırasında Alman bombardıman uçakları tarafından kuzey İspanya’daki kasabanın yok edilmesinden esinlenen bir tablo olan ‘Guernica’ yı üretti. Picasso, Cumhuriyet hükümetinin General Francisco Franco ile savaşmasına destek verdi ve Franco’nun zaferinden sonra asla İspanya’ya dönmedi.

Birçok sanatçının aksine Picasso, Alman işgali sırasında Paris’te kaldı. 1946’dan ölümüne kadar çoğunlukla Fransa’nın güneyinde yaşadı. Resim, heykel, gravür ve seramik gibi çok çeşitli işler üretmeye devam etti.

Picasso, hayatı boyunca genellikle sevgilinin yanı sıra sanatsal muses olan bir dizi kadınla karıştı. Dört çocuğu vardı. 8 Nisan 1973’te Cannes yakınlarındaki evinde kalp krizinden öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe