Prens Albert kimdir? Prens Albert hayatı ve biyografisi!

1 min read

Albert, Kraliçe Victoria’nın kocası ve eşi ve karısı üzerinde önemli bir etkiydi. Erken ölümünden asla iyileşmedi.

Saxe-Coburg-Gotha’dan Albert Francis Charles Augustus Emmanuel, 26 Ağustos 1819’da Saxe-Coburg-Gotha Dükünün küçük oğlu Bavyera’daki Schloss Rosenau’da doğdu. Yedi yaşındayken babası annesini zina nedeniyle boşandı ve İsviçre’de yaşamaya gönderildi ve çocuklarını görmesi yasaklandı. Albert, Bonn Üniversitesi’nde eğitim gördü. 1840 yılında kuzeni Queen Victoria ile evlendi. Evlilik bazı mahallelerde popüler değildi ve parlamento Albert’a karısının uygun bir ödenek olarak gördüğü şeyleri vermeye direndi.

Albert’in karısına danışman olarak rolü, Victoria üzerinde güçlü bir baba etkisi olan başbakan Lord Melbourne’un ölümünden sonra tam olarak yürürlüğe girdi ve Albert kraliçenin özel sekreteri olarak hareket etmeye başladı. Karısına sosyal refahla daha fazla ilgilenmesini teşvik etti ve ardışık fabrika eylemlerinin ardındaki itici güç olan Lord Shaftesbury’yi çocuk işçiliği konusunu tartışması için Buckingham Sarayı’na davet etti. Anayasal pozisyonu zordu ve nüfuzunu incelik ve zeka ile kullanmasına rağmen Victoria’nın hükümdarlığı sırasında halkın büyük popülaritesinden hiç hoşlanmadı. 1857 yılına kadar resmi olarak ulus tarafından tanındı ve ‘prens konsorsiyum’ unvanını aldı.

Albert sanat, bilim, ticaret ve sanayiye aktif bir ilgi duydu. İngiliz sanayi çağındaki büyük gelişmeleri ve imparatorluğun genişlemesini kutlamak amacıyla 1851’deki Büyük Sergi’ye kafa karıştırdı. Kârı, Londra’daki Güney Kensington müzeleri kompleksini kurmak için kullandı.

1861 sonbaharında Albert, İngiltere ve ABD arasında diplomatik bir sıraya müdahale etti ve etkisi muhtemelen iki ülke arasındaki savaşın önlenmesine yardımcı oldu. 14 Aralık’ta aniden tifodan öldüğünde, Victoria keder yüzünden bunalmıştı ve yaşamının sonuna kadar yasta kaldı. Onuruna 1876’da tamamlanan Kensington Bahçelerindeki Kraliyet Albert Anıtı da dahil olmak üzere bir dizi anıt yaptırdı. Albert ve Victoria’nın çoğu Avrupa’nın diğer kraliyet evleriyle evlenen dokuz çocuğu vardı.

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe