Rab ne demek? Rab anlamı nedir? Rab kime denir?

1 min read

Allahü teâlânın ism-i şerîflerinden. Sâhib, mâlik, terbiye eden.

Kur’ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki:

De ki; Allah her şeyin rabbi iken, hiç ben Allah’tan başka rab mı isterim? Herkesin kazanacağı ancak kendine âittir. Hiçbir günahkâr, başkasının günâhını çekmez. Sonunda dönüşünüz Rabbinizedir. O vakit Allah, dünyâda ayrılığa düştüğünüz şeyleri size haber verecektir. (En’âm sûresi: 164)

Allah bütün göklerin ve yerin ve aralarındakilerin rabbidir. O hâlde O’na ibâdet et ve O’na ibâdet etmekte sabret… (Meryem sûresi: 65)

Kazâ ve kaderime râzı  olmayan, beğenmeyen ve gönderdiğim belâlara sabretmeyen benden başka Rab arasın. Yeryüzünde kulum olarak bulunmasın. (Hadîs-i kudsî-Mektûbât-ı Rabbânî)

Levh-i mahfûza ilk olarak; “Benden başka Allah yoktur. Muhammed aleyhisselâm benim Resûlümdür ve Habîbimdir ve her şey benim mahlûkumdur. Her şeyin Rabbiyim, Hâlıkıyım (yaratıcısıyım).” yazıldı. (Hadîs-i kudsî-Müsned-i Ahmed İbn-i Hanbel)

Rab kelimesini “Râb” diye uzatarak söylemek, mânâsını değiştirir. Çünkü Râb diye uzatarak söylenince, Arapça’da üvey baba mânâsına gelir. Meselâ “Elhamdülillâhi râbbil” diye uzatmak mânâyı bozuyor. Bunun gibi müezzinlerin (Râbbenâlekel hamd) demeleri de mânâyı bozuyor. Çünkü Rab kelimesini Râb şeklinde uzatarak söylemek, Allah’ımıza hamd ederiz yerine, üvey babamıza hamd ederiz oluyor. Bu şekilde okuma tegannî ile okumak olur. Tegannî ile okumak mânâyı bozarsa, namazı da bozar. Söylenişine dikkat etmek lâzımdır. (Alâüddîn Haskefî)

Besmeleyle başlıyalım her işe!

Allah adı, en iyi bir sığınaktır.

Nîmetleri sığmaz ölçü hisâba,

Çok acıyan, affı seven bir Rab’dır.

(M. Sıddîk Gümüş)

Rabb-ül’Âlemîn:

Âlemlerin rabbi, sâhibi olan Allahü teâlâ. (Bkz. Rab)

Kur’ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki:

Hamd, Rabb-ül’âlemîn olan Allah’a mahsûstur. O, Rahmân (dünyâda nîmetini herkese veren) ve Rahîm (âhirette nîmetlerini sâdece mü’minlere veren)dir. (Fâtiha sûresi: 1,2)

Rate this post
Haber Oku
Astroloji