Richard Arkwright kimdir? Richard Arkwright hayatı ve biyografisi!

1 min read

Arkwright, modern endüstriyel fabrika sisteminin babası olarak kabul edilir ve icatları, Sanayi Devrimi için bir katalizördü.

Richard Arkwright, bir terzinin oğlu olan 1732’de Preston’da doğdu. Onu okula göndermek için para yoktu, ama kuzeni Ellen ona okumayı ve yazmayı öğretti.

Çırak kuaför olarak çalışmaya başladı ve ancak ilk eşinin ölümünden sonra girişimci oldu. 1761’de Margaret Biggins ile ikinci evliliği, berberinin işini genişletmesini sağlayan küçük bir gelir getirdi. Saç boyama için gizli bir yöntem aldı ve peruk üretiminde kullanılmak üzere insan saçı satın alarak ülke çapında seyahat etti. Bu süre zarfında genellikle dokumacılar ve iplikçilerle temas halindeydi ve peruk takma modası düştüğünde, servetini yapmak için tekstil alanındaki mekanik icatlara baktı.

1767’de İngiltere’ye pamuk taraklama makinesi getirildi ve James Hargreaves dönen jenny’i icat etti. Arkwright, mekanik bir iplik makinası üzerinde çalışan bir saat üreticisi John Kay’ın yardımıyla daha güçlü bir iplik üreten ve daha az fiziksel emek gerektiren iyileştirmeler yaptı. Yeni tarak makinası 1775’te patentlendi.

Arkwright’ın servetleri yükselmeye devam etti ve Preston’da atların çoğunu yapan bir iplikhane kurdu. Tüm iplik üretim sürecinin bir makine tarafından gerçekleştirildiği değirmenler geliştirdi ve bu da emeğin bölündüğü, verimliliği büyük ölçüde artıran ve kârı artıran bir sistemle tamamlandı. Arkwright ayrıca tekstil makinelerine güç vermek için James Watts’ın buhar motorunu kullanan ilk kişi oldu, ancak sadece bir su çarkının değirmenine su pompalamak için kullandı. Buhar motoru ve makinelerin birlikte kullanımından güç tezgahı sonunda geliştirildi.

1775’ten itibaren bir dizi mahkeme davası Arkwright’ın patentlerini başkalarının kopyaları olarak itiraz etti ve 1785’te iptal edildi. Arkwright, 1786’da şövalye edildi ve 3 Ağustos 1792’de ölümüne kadar, Arkbright Derbyshire’da fabrikalar kurdu, Staffordshire, Lancashire ve İskoçya ve varlıklı bir adamdı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe