Robert Bakewell kimdir? Robert Bakewell hayatı ve biyografisi!

2 mins read

Bakewell, İngiltere sığırlarının, atlarının ve koyunlarının kalitesini dönüştüren hayvancılık yöntemlerini tanıtan 18. yüzyıl İngiliz tarımcıydı.

Robert Bakewell, Leicestershire’daki Loughborough yakınlarında bir kiracı çiftçi ailesinde doğdu. Genç bir adam olarak diğer tarım yöntemlerini öğrenerek Avrupa’da yoğun bir şekilde seyahat etti. Eve döndüğünde, babası öldüğünde 1760 yılında çiftliğin kontrolünü ele geçirene kadar babasının altında çıraklığına hizmet etti. Çiftliğin dörtte biri ekilebilir çiftçiliğe verilmiş, geri kalanı çim için ayrılmıştır. Bakewell, otlakların sulanmasına, tarlaları sular altında tutmak için nehirlerin ve kanalların inşasına öncülük etti ve farklı gübre ve sel yöntemlerini test etmek için deneysel alanlar oluşturdu.

Bununla birlikte, Bakewell’in büyük yeniliği ‘içeri ve dışarı’ yetiştirmeye başlamaktı. Daha önce her iki cinsiyetten çiftlik hayvanları, rastgele üreme alanlarıyla bir arada tutuluyordu, bu da kendi benzersiz, ancak rastgele özelliklerine sahip birçok farklı ırkla sonuçlandı. Bakewell erkekleri kadınlardan ayırdı ve sadece kasıtlı ve spesifik olarak çiftleşmeye izin verdi. Ayrıca, çiftlik hayvanlarını akılda tutarak arzu edildiğini düşündüğü özellikleri düzeltti ve abarttı.

Yeni Leicester’e dönüştüğü eski Lincolnshire koyun ırkıyla başladı. Bu koyunlar büyük ve incelikli kemikliydi, yağlı omuz koyun eti için popüler tada uygun olarak kaliteli polar ve yağlı ön çeyreklere sahipti. Ayrıca kendi stoklarını geliştirmek için çiftçilere ödül koçlarını işe alma pratiğine başladı. Yeni Leicester cinsinin saflığını korumak için Dishley Derneği’ni kurdu, ancak etten ölümünden sonra Yeni Leicester öldü. Yeni ırklar, Bakewell’in koyunları üzerine kurulmuş bir soyu korur.

Sığırla Bakewell, Longhorn ırkının en verimli et üreticileri olarak göründüğünü fark etmişti. Diğer cinslerden daha az yediler ve daha fazla kilo aldılar. Koyunlarda olduğu gibi, özelliklerini geliştirmek ve daha fazla eti daha verimli bir şekilde ‘yetiştirmesini’ sağlamak için içeri ve üremeye başladı. Bitirdiği zaman, sığırları şişman ve etliydi, ancak New Leicester koyunları gibi, Longhorns, çıraklarından biri olan Charles Colling’in kısa boylu cinsini yarattığında modası geçti. Bugün az sayıda sığır Bakewell’in ırklarına dayanırken, yöntemleri dünya çapında kabul görmüş bir uygulama haline geldi.

Bakewell Ekim 1795’te öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe