Robert Boyle kimdir? Robert Boyle hayatı ve biyografisi!

1 min read

Boyle, 17. yüzyılın önde gelen entelektüel figürüydü ve modern kimyanın kurucularından biriydi.

Robert Boyle, 27 Ocak 1627’de İrlanda’nın güneydoğusundaki County Waterford’da doğdu. Cork başlığının yedinci oğluydu. Eton’da eğitim gördü ve daha sonra Avrupa’da seyahat etti ve okudu. 1644’te kıtadan bilime son derece ilgi duydu ve bir laboratuvar kurduğu Dorset’e yerleşti. 1655 veya 1666’da Boyle Oxford’a taşındı. Burada Robert Hooke’u asistan olarak görevlendirdi ve birlikte Boyle, vakum odası veya hava pompası ile ilişkili en ünlü deney ekipmanını tasarladılar.

O zamanlar bir deney fikri bile tartışmalıydı. Bir şeyi keşfetmenin yerleşik yöntemi, Aristoteles’in ve diğerlerinin 2.000 yıl önce çalışmış olduğu belirlenmiş mantıksal kuralları kullanarak onu tartışmaktı. Boyle, doğayı gözlemlemeye ve sonuçlarını gerçekte olandan çıkarmaya daha fazla ilgi duyuyordu. Kontrollü deneyler yapan ve çalışmalarını prosedür, aparat ve gözlemlerle ilgili ayrıntılarla yayınlayan ilk önemli bilim adamıydı. 1659’da yayınlamaya başladı ve hayatının geri kalanı boyunca felsefe, tıp ve din kadar çeşitli konularda devam etti.

En ünlü olduğu Boyle Kanunu’dur. Bu, bir gazın hacmi azalırsa, basıncın orantılı olarak arttığını belirtir. Tüm gazlar küçük parçacıklardan yapılmışsa sonuçlarının açıklanabileceğini anlayan Boyle, kimyada evrensel bir ‘ceset teorisi’ inşa etmeye çalıştı. Modern bir ‘element’ fikrini tanımladı, ayrıca bazlardan asitleri anlatmak için turnusol testini tanıttı ve diğer birçok standart kimyasal testi tanıttı.

1660 yılında, diğer 11 kişiyle birlikte, Boyle Londra’da Kraliyet Cemiyeti’ni kurdu ve deneylere tanıklık etmek ve şimdi bilimsel konular dediğimiz şeyi tartışmak için buluştu.

1668’de Boyle, kız kardeşiyle birlikte kalıcı olarak Londra’ya taşındı. 1680’de Kraliyet Cemiyeti başkanlığını reddetti, çünkü yemin istenen dini ilkelerini güçlü bir şekilde ihlal etti. Boyle 31 Aralık 1691’de Londra’da öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe