Ruhullah Humeyni kimdir? Ruhullah Humeyni hayatı ve biyografisi!

1 min read

Humeyni, 1979’da İran’ı dünyanın ilk İslam cumhuriyeti yapan İranlı bir dini ve siyasi liderdi.

Ruhollah Humeyni, İran’ın merkezinde Kohmeyn’de doğdu. Dindar bir bilim adamı oldu ve 1920’lerin başında lider bir Şii alimi için bir terim olan ‘ayatollah’ oldu.

1962’de Humeyni, Şah’ın Batı yanlısı rejimine açık sözlü muhalefeti nedeniyle shah güvenlik servisi tarafından tutuklandı. Tutuklanması onu ulusal kahraman statüsüne yükseltti. 1964’te Türkiye, Irak ve daha sonra Fransa’da yaşayan sürgün edildi ve destekçilerini şahı devirmeye çağırdı. 1970’lerin sonunda, şah derin bir şekilde popüler olmamıştı ve ülke çapında isyanlar, grevler ve kitle gösterileri yapıldı.

Ocak 1979’da, Şah Hükümeti çöktü ve ailesi ile sürgüne kaçtı. 1 Şubat’ta Humeyni zaferle İran’a döndü. Ulusal bir referandum yapıldı ve Humeyni heyelan zaferi kazandı. İslam Cumhuriyeti ilan etti ve İran’ın yaşam için siyasi ve dini lideri olarak atandı. Ülke çapında İslam hukuku getirildi. Amerikan nüfuzunu feshetmesi, militan İslami öğrencilerin Kasım 1979’da Tahran’daki ABD Büyükelçiliği’ne saldırmasına neden oldu. Amerikan rehinelerinden bazıları bir yıldan fazla bir süre esir tutuldu.

Eylül 1980’de, Shatt al-Arab suyolu üzerinde bir toprak anlaşmazlığının ardından Irak, İran’ı şaşırttı. Ortaya çıkan savaş sekiz yıl sürdü ve yarım buçuk milyon insan öldü. Her iki taraf da diğerinin rejimini devirme hedeflerine ulaşamadı. Savaş, İran’daki İslam devriminin bazı gayretlerini söndürdü ve bazı İranlıların liderlerinin yeteneklerini sorgulamasına yol açtı.

Şubat 1989’da Humeyni, Müslümanlara yazar Satanic Ayetleri adlı romanı için yazar Salman Rushdie’yi öldürmelerini emreterek ‘fetva’ düzenleyerek uluslararası tartışmayı kışkırttı.

Humeyni 4 Haziran 1989’da öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe