Rusya’nın Kültürel ve Kozmopolit Yapısı

1 min read

Rusya, bir ülke olmasına rağmen çok sayıda milliyeti ifade etmektedir. Rusya’daki halkların geleneklerini kendi anavatanlarında incelemek daha iyidir. Krasnodar Bölgesi’ndeki “Ataman” adlı Kazak kasabasına düzenlenen bir geziye gitmek, bir kamçı kullanmayı öğrenmek ve Kazak şarkıları söylemek gerekir. “Çerkes aul” (aul, dağ köyü anlamına gelmektedir) adlı tesiste kostümlü binicilik gösterisini izlemek gerekir. “Aldın-Bulak” etno-kültür merkezinin yurtlarından birinde konaklamak, buharda kuyruk yağıyla pişirilmiş piruhi yemeğini ve yerel sütlü votkayı yerinde denemek, Tuva gırtlak müziği dersine girmek gerekir.

Rus toprakları, yetenekli ustalar ve zanaatkarlar bakımından zengin ve ihtişamlı olup, ülkenin hemen hemen her bölgesi, sırları nesilden nesle aktarılan ve doğdukları küçük anavatanlarını tüm dünyada sonsuza dek yücelten bir tür özel el sanatıyla tanınmaktadır.

Paleh ve Holuy, cilalı minyatür sanatı atölyeleriyle ünlüdür: burada ustalar, mücevher kutularının kapaklarına Rus halk masallarındaki karakterleri ve farklı renkteki karla kaplı kuleleri resmetmektedir. Vyatka’da ise konuklara ünlü Dymkovo oyuncağını bizzat tasarlayıp boyamaları önerilir. Tabasaran halılarının eşsiz güzelliğine tanıklık etmek için Dağıstan’a uğramaya, Çelyabinsk’te Kasli demir döküm sanat müzesini ziyaret etmeye ve Rostov Velikiy’in emaye sanatının, metal üzerinde sanatsal emaye çalışmalarının merkezi olduğunu keşfetmeye değer.

Ulusal yemeklerin ve geleneklerin bir araya gelmesi, farklı milletlerin bayramlarıdır. Tuva ulusal hayvancılık bayramı olan Naadım festivalinin programında, her zaman ulusal güreş sporu müsabakalarına yer verilmektedir. Hantı ve Mansi halkları, ilkbaharda kendi yeni yılları olarak kabul ettikleri Karga Günü’nü kutlarken, Buryatiya, Kalmıkya, Tuva ve Altay’da ay takvimine göre yılın son gününde Budist yeni yılı olan Sagaalgan kutlanmaktadır. Sagaalgan’ın Moğol dilinde tercümesi, “Beyaz Ay” olup, bu nedenle masada mutlaka beyaz yemekler servis edilmektedir.

Farklı halkların tüm bu çeşitli gelenek ve kültürlerini Rusya’da görebilirsiniz.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe