Sakura (Latince: Prunus serrulata; Japonca: 桜 veya 櫻; さくら; Türkçe: Kiraz çiçeği), Prunus cinsinden birkaç ağacın herhangi birinin çiçeğidir. Sakura Japon kültüründe büyük bir öneme sahip olup Japonya’nın ulusal simgelerinden biridir.
Kiraz çiçeği, Prunus cinsinin birçok ağacının çiçeği. En iyi bilinen tür, genellikle sakura (桜 veya 櫻; さ く ら) olarak adlandırılan Japon kirazı Prunus serrulata’dır.
Özellikle Japonya, Tayvan, Kore, Anakara Çin, Nepal, Hindistan, Pakistan, Afganistan, İran, Myanmar, Tayland ve Batı Sibirya da dahil olmak üzere Kuzey Yarımküre’nin ılıman bölgesinde yaygın olarak dağıtılmaktadır. Krizantem ile birlikte, kiraz çiçeği Japonya’nın ulusal çiçeği olarak kabul edilir.
Kiraz çiçeği ağaçlarının tüm çeşitleri küçük, hoş olmayan meyve veya yenilebilir kiraz üretir. Yenilebilir kirazlar genellikle ilgili türlerin Prunus avium ve Prunus cerasus türlerinden gelir.
Son Samuray filminin bir sahnesinde samuray komutanı Lord Moritsugu Katsumoto, bahçesi ihtişamlı çiçekler açmış sakura (kiraz çiçeği) ağaçlarıyla dolu bir tapınağa doğru yürür. Normalde herkese korku salan komutan, yumuşak bir sesle “Her nefeste hayatı tanımak… Her çay kâsesinde…” diyerek, açmış çiçekleri hayatla kıyaslar.
Japon tarihine savaşçılıklarının yanı sıra filozof ruhlu kişilikleriyle de geçen ve ölümden korkmayan samuraylar, kiraz çiçeğini Japon ruhunun soylu karakteri olarak görürlerdi. Ama kendi faniliklerinin de farkındaydılar…
Gerçekten de hayatın kırılganlığını ve güzelliğini ve bu iki kavramın Japon psikolojisi üzerindeki etkisini sakura’dan daha iyi temsil eden bir şey olamaz.
Çam ve Sakura Hastanesi Recep Tayyip Erdoğan tarafından kuruldu ve ismi verildi. Çam Türkiye’yi, Sakura ise hastane yapımında emeği geçen Japonya’yı temsil etmektedir.